Jednoduché vylepšení bramborové kaše: Vývar, cibule, sýr či houby povýší její chuť na novou úroveň

Sociální sítě rozšířily speciální trik na vylepšení bramborové kaše. Je až směšně jednoduchý, o to lepší výsledky ale přináší. Rozhodně stojí za zkoušku.

Vaření bychom si bez této přílohy nedovedli téměř představit. Příprava bramborové kaše je snadná a rychlá, přesto existují triky, kterými ji můžete ještě vylepšit. Na sociální síti TikTok se objevil jeden z těch jednodušších lifehacků na bramborovou kaši, který však její chuť pozvedne o několik řádů výše. Až ji takto vyzkoušíte připravit, už nikdy nebudete toužit po jiné.




Vývar při přípravě kaše

Mnozí profesionální kuchaři tento trik moc dobře znají a už dlouho jej využívají. Stačí totiž brambory uvařit namísto vody ve vývaru. Na veřejnost se dostal díky uživatelce jménem Jourdyn Parks, která zveřejnila návod na něj v roce 2020 na sociální síti TikTok.

@kingmecomedy Reply to @katiebug918 ♬ original sound – Jeaux


Jednoduše brambory oloupejte a rozkrájejte tak, jak jste zvyklí. Namísto vody ale dejte do hrnce vařit vývar a zeleninu uvařte v něm. Nezapomeňte na sůl, pokud ji vývar už neobsahuje. V tom případě buďte se solením opatrní. Poté, co brambory uvaříte, vývar slijte a použijte jej třeba na přípravu polévky nebo na podlévání pečeného masa.

Jak ještě vylepšit bramborovou kaši?

Vývar ale není jediná surovina, která dokáže chuť bramborové kaše posunout do neočekávaných dimenzí. Můžete experimentovat s různými druhy přísad, jako je zelenina nebo bylinky. Někteří kuchaři dokonce používají při přípravě brambory i se slupkou, která opět rozšiřuje chuťové spektrum kaše.

Kromě toho můžete využít také tyto ingredience:

  • Smetana
    Pro zjemnění textury kaše se běžně používá mléko, pokud namísto něho použijete smetanu na vaření či dokonce šlehačku, chuť kaše bude pohádkově jemná.
  • Bylinky
    Použijte sušené nebo lépe čerstvé bylinky, jako je petrželka, tymián, rozmarýn nebo oregano, které dodají kaši výraznější chuť a vůni. Bylinky můžete přidat buďto do vody při vaření brambor, anebo je vmíchat do již hotové kaše.
  • Cibule a česnek
    Nadrobno nasekanou a osmaženou cibulku, šalotku nebo česnek přidejte do brambor ještě před mixováním. Tím dodáte kaši sytější aroma.
    iZdroj: Pixabay
  • Různé druhy sýrů
    Všechny vysokotučné sýry se snadno rozpouští, což je předurčuje k přidání do pokrmů, včetně bramborové kaše. Vyzkoušejte aromatické sýry, jako je cheddar, Gruyère, parmazán nebo sýry s modrou plísní, které se dokonale spojí s texturou kaše a dodají jí vynikající sýrovou příchuť.
  • Strouhanka
    Možná to bude znít neobvykle, ale získáte díky tomu zcela nový druh přílohy. Bramborovou kaši vložte do zapékací misky, její vrch bohatě zasypejte strouhankou, poklaďte ji kousky másla a dejte ji zapéct, dokud se nevytvoří zlatavá a křupavá krusta.
  • Šunka nebo slanina
    Na kostičky nakrájená a v pánvi dozlatova opečená slanina nebo šunka dodá kaši plnou a sytou chuť.

iZdroj: Pixabay

  • Houby
    Milovníkům hub se bude líbit varianta s nadrobno nakrájenými a na másle osmaženými houbami, které můžete vmíchat do hotové kaše, anebo je přidejte ještě před rozmixováním.

Zdroje: Autorský článek, Ukr.media

Jaký je váš nejoblíbenější trik k ochucení bramborové kaše?