Pizza je velmi oblíbeným jídlem, které lze vylepšit správně zvoleným kořením. Povýší tak chuťový výsledek na zcela novou úroveň.
Italská pizza se již dávno v českých domácnostech ujala jako jedno z nejoblíbenějších jídel ke každodenním i svátečnějším příležitostem. Pokud patříte mezi ty, kteří si ji pravidelně připravují doma, pak vám přijde vhod vědět, jak ji lze díky různým druhům koření povýšit na ještě lepší gastronomický zážitek.
Tymián
Pro ochucení pizzy se výborně hodí tymián. Díky své jemné vůni připomínající hřebíček zvýrazní chuť vaší pizzy. Skvěle se doplňuje například s citronem, česnekem či bazalkou.
Oregano
Dobrou volbou je také oregano, které má mírně hořkou chuť. Intenzita jeho chuti se liší v závislosti na odrůdě. Při vaření a dochucování raději vždy používejte sušené listy, chutnají mnohem lépe než ty čerstvé.
Červená paprika
Mletá červená paprika dodá vaší domácí pizze nádech pikantnosti. Pokud holdujete pálivějším jídlům, pak zaručeně neváhejte použít pálivou mletou papriku, nebo dokonce různé druhy mletého chilli.
Bazalka
Bazalka se vyznačuje silnou, ostrou a sladkou vůní připomínající anýz a hřebíček. Díky ní bude pizza svěžejší a mnohonásobně chutnější. Toto koření se navíc fantasticky doplňuje s rajčaty, ať už použijete čerstvou či sušenou bazalku.
Česnek
Česnek pizze dodává ostrost a specifickou vůni a aroma. K jejímu dochucení se používá minimálně, jelikož se svou chuťovou povahou hodí spíše pro pizzy na smetanovém základě, kterým neholduje každý, odvážní strávníci ale budou tímto vylepšením dozajista mile překvapeni.
Koriandr
Koriandr, jehož semena mají sladkou chuť a úžasnou vůni s jemným pomerančovým nádechem, se dobře kombinuje s jiným pálivým kořením. Je však lepší kupovat celá semena a doma si je ručně namlít, protože jsou chuťově jemnější. Po namletí byste jej měli skladovat v důkladně uzavřené nádobě bez přístupu vzduchu, aby neztratil svou chuť.
Hořčice
K dochucení pizzy můžete použít i hořčičná semínka. V závislosti na odrůdě dodá pizze jemně hořkou a také pikantní příchuť. Bílá hořčičná semínka jsou nejjemnější, černá o něco ostřejší a hnědá pak velmi pikantní.
Cibule
Pokud na pizzu přidáte cibuli, dodá ji charakteristickou štiplavou vůni a obohatí pokrm o ostrou chuť s jemně hořkým nádechem. Můžete vyzkoušet různé druhy, tedy bílou cibuli, žlutou, červenou, či dokonce šalotku. Možnou alternativou je pak použít sušenou (ne však smaženou) cibuli místo čerstvé, bývá chuťově jemnější.
Rozmarýn
Rozmarýn se vyznačuje výraznou chutí s jemně štiplavým aroma. Je o něco sladší než máta a můžete v něm zaznamenat i nádech zázvoru. Výborné dochutí zeleninu, kterou jste použili na vaši pizzu, a tak jí dodá ten pravý šmrnc. Rozmarýnové listy lze použít také pro ozdobu pizzy před servírováním podobně jako bazalku.