Petrželová polévka: Ideální lehké jídlo na zimu

i Zdroj: Pixabay Petrželová polévka: Ideální lehké jídlo na zimu

Povánoční období plné mlsání si přímo říká o přechod na lehčí stravu. Venku je ale stále zima, proto doporučujeme místo čerstvých salátů volit výživná jídla, která zasytí a zahřejí. Přesně takové jsou i oblíbené zimní polévky. 




Kromě vývarů zkuste i krémy

Nic určitě nezkazíte masovým nebo zeleninovým vývarem, ale tentokrát si uvaříme krémovou petrželovou polévku. Zvládne ji opravdu každý – zkrátka je snadná, rychlá, chutná a navíc i cenově dostupná. Navíc obsahuje spoustu důležitých vitamínů a minerálů.

Domácí polévkou proti nachlazení 

Polévky jsou obecně dobře stravitelné, a tak je výživoví poradci doporučují i při infekcích dýchacích cest a dalších zdravotních potížích. Tělu oslabenému nemocí rychle dodají jak potřebné živiny, tak hydrataci. Přitom krásně zahřejí a určitě si na nich pochutná celá rodina. 

Proč zrovna petržel?

Petržel je bohatá na flavonoidy, a tak podporuje přirozenou detoxikaci organismu. Také obsahuje v hojném množství kyselinu listovou, která napomáhá tvorbě nových krevních buněk. Zároveň v ní najdete i velké množství vitamínu C – petrželová polévka je tedy pro vás jako dělaná, pokud máte pocit, že potřebujete posílit imunitu. 

A nezapomeňte ani na nasekanou petrželovou nať, kterou si pochvalovali už staří Řekové. Obsahuje vitamíny A, E, C, E  a K  a pokud jde o minerály, je bohatá na železo, vápník a fosfor. Navíc má má tato bylinka silné dezinfekční a antioxidační účinky a mimo to také:

  • podporuje chuť k jídlu, 
  • zabraňuje nadýmání, 
  • působí močopudně, 
  • neutralizuje volné radikály, 
  • snižuje krevní tlak 
  • reguluje hladinu cukru v krvi.

Nejenže tedy povýší servírování na jinou úroveň, ale zároveň dodá polévce mnoho zdraví prospěšných látek a jako bonus i krásnou vůni

Základem jsou kvalitní suroviny

Pro ještě lahodnější chuť doporučujeme vařit z kvalitních lokálních surovin. I tak můžete hodně ušetřit, stačí přitom využít slevové akce vašich oblíbených řetězců. Spoustu inspirace přináší například Billa leták na příští týden, kde najdete téměř všechno, co budete při vaření petrželové polévky potřebovat. 

Recept na petrželový krém s bramborami

Co budete potřebovat?

  • 3 středně velké petržele
  • 0,5 litru zeleninového vývaru
  • 2 menší brambory
  • 1 lžíci zakysané smetany
  • 1 lžíci slunečnicového oleje
  • bílou část z jednoho pórku
  • špetku muškátového oříšku
  • sůl a pepř

Jaký je postup?

Petržel i brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostky. Připravenou část pórku nakrájejte nahrubo a kousky dejte do hrnce spolu se lžící oleje. Pórek nechte zesklovatět a přidejte na kostičky nakrájenou petržel i brambory. Stačí pár minut a zelenina se lehce opeče.

Zalijte zeleninu vodou (zhruba centimetr nad zeleninu) a přidejte vývar. Potom ji osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek, případně i další koření podle chuti. Potom hrnec zakryjte pokličkou a vše vařte na mírném plameni přibližně 20 minut, dokud zelenina nezměkne. Nakonec rozmixujte dohladka, zjemněte smetanou a ozdobte petrželovou natí, řeřichou nebo praženými semínky. 

TIP na závěr: Na petrželovou polévku se nejlépe hodí slunečnicová, lněná nebo dýňová semínka. Podávat můžete s chlebem nebo opečenou bagetkou.

Recept na rozpečenou bagetu s bylinkami a česnekem

Budete potřebovat:

  • 1 bílou bagetu
  • 70 g másla
  • 2 stroužky česneku
  • hrst bylinek (např. bazalku, majoránku, tymián, libeček či rozmarýn)
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Postup:

Směs bylinek nasekejte najemno a česnek prolisujte. Bylinky s česnekem smíchejte s troškou změklého másla a důkladně třete několik minut (nejlépe v hmoždíři). Až se směs hezky spojí, vmíchejte do ní zbytek másla. 

Bagetu nakrájejte na stejnoměrné tenké plátky. Pokud je pečivo čerstvé, nechte ho pro jistotu trochu zaschnout. Potom plátky potřete tenkou vrstvou bylinkového másla, vyskládejte je na plech vyložený pečícím papírem a dejte do trouby vyhřáté na 180 °C. Během tří až pěti minut bude hotovo a můžete servírovat.