Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Čokoládová pomazánka

4,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut

Čokoládová pomazánka - postup přípravy

Krémová, hladká, tmavá a lahodná. Taková je čokoládová pomazánka z tvarohu, kterou se vám dnes chystáme představit a která dalece předčí všechny podobné produkty, které seženete v obchodě. Zejména pokud máte doma děti, určitě je touto lahodnou dobrotou potěšíte. A nejenom je. Navíc na její výrobě není nic složitého a nebudete potřebovat ani žádné zvláštní suroviny. Vystačíte si s tím, co míváte obvykle běžně doma.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Alespoň půl hodiny před započetím přípravy vyndejte z lednice vajíčka, tvaroh a máslo, aby všechny tyto suroviny zteplaly na pokojovou teplotu a máslo dobře změklo, aby se s ním dalo pracovat. Jenom tak totiž vytvoříte tu nejjemnější strukturu a suroviny se správným způsobem propojí.




Do misky vyklopte dvě vaničky plnotučného tvarohu, vyklepněte k němu dvě vajíčka, přidejte cukr, kakaový prášek, špetku soli, lžičku jedlé sody a změklé máslo, které jste předem rozkrájeli na malé kostky.

Všechny přísady nejprve promíchejte špachtlí nebo vařečkou. Tu pak vyměňte za elektrický šlehač a začněte šlehat na nejnižší rychlost, kterou později zvyšte na střední úroveň. Měli byste vytvořit hladkou hmotu, aby se dobře rozmíchalo hlavně máslo s tvarohem a cukr s kakaem se dobře rozpustily.

Připravte si kastrůlek takové velikosti, abyste na jeho hrdlo pohodlně posadili misku s tvarohovou hmotou. Na dno kastrůlku nalijte asi dva centimetry vody, posaďte na hrnec misku a vše položte na kamna, kde vodu přiveďte k varu. Takto vytvoříte jemnou parní lázeň, ve které budoucí pomazánku jemně zahřívejte tak, aby se suroviny dobře rozpustily a propojily.

Vše závisí na správném množství jedlé sody. Pokud jí přidáte příliš mnoho, pomazánka bude mít výraznou sodovou příchuť. Pokud naopak příliš máslo, tvaroh se nebude chtít rozpustit. Je tedy lepší přidat jí spíš méně a poté podle potřeby případně trochu přidat.

Když se hmota ve vodní lázni rozpustí a dostane tekutou konzistenci, odstavte misku z kamen, nechte lehce zchladnout a přelijte ji do uzavíratelné nádoby. V té pak pomazánku dejte na 2 hodiny do ledničky vychladit a ztuhnout.

Hotová pomazánka má lákavě táhnoucí se strukturu a dobře se roztírá na pečivo. Až ji vyzkoušíte, nebudete se jí moci nabažit.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů