Dýňový kaviár - postup přípravy
Z dýně a další zeleniny si lze připravit velmi chutnou zeleninovou pomazánku, kterou můžete snadno ve sklenici uchovat i na zimu. Na čerstvém chlebu je pak vynikající.
Na kaviár
Vezměte si dýni a zbavte ji jader. Poté oloupejte slupku a nakrájejte dužninu na kostičky. Nejlépe nerovnoměrně, dýně má vláknitou strukturu, je dobré ji narušit. Červenou cibuli si nakrájejte na proužky, stejně tak mrkev. Česnek nakrájejte na jemné plátky.
V dostatečně velikém hrnci rozpalte trochu oleje a dejte smažit cibuli. Počkejte až zesklovatí. Poté k ní přidejte česnek a mrkev, chvilinku osmahněte a přidejte nakrájenou dýni. Směs občas zamíchejte, dýně by měla pustit vodu. Takto by se měla směs vařit asi 40 minut.
Mezitím si připravte rajčata. Nakrájejte je na čtvrtiny a pak z nich ořízněte slupku. Nasekejte je na jemno a po 40 minutách přidejte do hrnce. Pak přidejte lžíci cukru, lžičku soli a pálivou omáčku podle vaší chuti. Za občasného míchání vařte tak dlouho, dokud nebude tekutina puštěná zeleninou hustá.
Hrnec sundejte ze sporáku a směs rozšťouchejte štouchadlem na brambory. Ještě horkou ji dejte do čistých skleniček a zavíčkujte čistým víčkem. Nechte vychladnout. Víčko by se mělo přichytit a takto připravený kaviár vydrží celou zimu. Na chléb si ho můžete dopřát, kdykoli dostanete chuť.