Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Vyzkoušejte tento jednoduchý návod na zavařování okurek bez octa

Vyzkoušejte tento jednoduchý návod na zavařování okurek bez octa - postup přípravy

Zavařené okurky jsou jedním z nejznámějších zavařenin obecně. Jejich konzervace se ale dá provést i zcela bez použití octa a dalších sterilizačních látek. Jak na to? Je to jednoduché a díky tomuto snadnému návodu vám to půjde jako p másle. Stačí dodržet několik nenáročných kroků a můžete se těšit z křupavých, šťavnatých a dokonale zavařených okurek, které pak můžete mlsat kdykoliv, i mimo okurkovou sezonu.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Veronika Macháčková

Nejdříve ze všeho si řádně omyjte okurky a poté je na 2-3 hodiny namočte do lavoru s vodou. Mezitím si umyjte a připravte zelené listy, sklenice a veškeré potřebné náčiní. Sklenice je nejlepší zvolit o objemu 500 ml nebo 1 litr.




Do každé sklenice poté na dno uložte několik koprových, křenových, třešňových a rybízových listů. Přidat můžete také několik listů pelyňku estragonu pro zvýraznění chuti. Přidejte také vždy dva až tři stroužky česneku nakrájené na plátky a také bobkový list a zhruba 10 ks černého pepře do každé nádoby.

Když máte okurky dostatečně dlouho namočené z každé ukrojte špičku na konci a začněte je rovnoměrně ukládat do připravených sklenic. Nejdříve svisle a poté podle toho, jak se daná okurka podle velikosti do sklenice vleze. Poté do každé sklenice přidejte ještě list křenu. Když máte hotovo, naplňte sklenice s okurkami až po okraj vroucí vodou. (Užitečný tip: když do sklenice vložíte také kovovou lžičku, sníží se riziko prasknutí vlivem vysoké teploty.)

Sklenice poté zavíčkujte a nechte zhruba 15 minut odstát. Když začínají sklenice chladnout, vylijte z nich vodu do hrnce a opět ji přiveďte k varu. Poté do vroucí vody přidejte sůl a cukr a pořádně promíchejte. Do každé nádoby s okurkami mezitím nasypte 1/3 čajové lžičky kyseliny citronové a poté do sklenic až po okraj nalijte připravený roztok. Okamžitě je řádně zavíčkujte a otočte víčky směrem dolů. Přikryjte sklenice teplým ručníkem nebo utěrkou a nechte pomalu zchladnout.

Okurky poté skladujte na chladném místě bez přímého slunečního záření. Podávat můžete jako chutnou přílohu k jídlům, ale pochutnat si můžete i samostatně. Pokud máte rádi pikantní chuť, můžete do každé sklenice přidat i kousek feferonky nebo jiné pálivé papričky. Okurky také můžete kombinovat s mladou mrkvičkou nebo jinými druhy zeleniny, které můžete společně zavařovat.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů