Holandský řízek z bůčku - postup přípravy
Holandský řízek je i přes svůj název ryze český vynález a pojmenování získal podle holandských sýrů gouda nebo eidam, které se používají při jeho výrobě. Receptů koluje mezi lidmi bezpočet, vyzkoušejte ten, který zaujal paní Romanu Staňovou.
Ingredience
Vepřový bůček umelte spolu se sýrem a do výsledné hmoty přidejte trochu česneku dle chuti. Vše zalijte smetanou (může být na vaření i plnotučná, při nejhorším stačí i mléko nebo perlivá voda), dobře promíchejte a nechte do druhého dne stát (to je důležité pro výslednou správnou konzistenci řízku, proto tento krok raději nepřeskakujte).
Druhý den z odleželé masové hmoty odebírejte kousky o velikosti dlaně a formujte z nich silnější placičky. Každou obalte nejprve v hladké mouce, poté ve vajíčku a nakonec ve strouhance a v rozehřáté pánvi s trochou rostlinného oleje nebo vepřového sádla je zvolna smažte po obou stranách dozlatova.
Osmažené holandské řízky nechte okapat od přebytečného oleje na talíři vyloženém několika vrstvami papírových ubrousků a podávejte je spolu s bramborovou kaší nebo vařeným či šťouchaným bramborem a s miskou okurkového salátu.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.