Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Holandský řízek z bůčku

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut
čas vaření Vaření: 10 minut

Holandský řízek z bůčku - postup přípravy

Holandský řízek je i přes svůj název ryze český vynález a pojmenování získal podle holandských sýrů gouda nebo eidam, které se používají při jeho výrobě. Receptů koluje mezi lidmi bezpočet, vyzkoušejte ten, který zaujal paní Romanu Staňovou.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Vepřový bůček umelte spolu se sýrem a do výsledné hmoty přidejte trochu česneku dle chuti. Vše zalijte smetanou (může být na vaření i plnotučná, při nejhorším stačí i mléko nebo perlivá voda), dobře promíchejte a nechte do druhého dne stát (to je důležité pro výslednou správnou konzistenci řízku, proto tento krok raději nepřeskakujte).

2. KROK

Druhý den z odleželé masové hmoty odebírejte kousky o velikosti dlaně a formujte z nich silnější placičky. Každou obalte nejprve v hladké mouce, poté ve vajíčku a nakonec ve strouhance a v rozehřáté pánvi s trochou rostlinného oleje nebo vepřového sádla je zvolna smažte po obou stranách dozlatova.

3. KROK

Osmažené holandské řízky nechte okapat od přebytečného oleje na talíři vyloženém několika vrstvami papírových ubrousků a podávejte je spolu s bramborovou kaší nebo vařeným či šťouchaným bramborem a s miskou okurkového salátu.

4. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů