Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Gratinované brambory s mletým masem, rajčaty a mozzarellou

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 40 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Gratinované brambory s mletým masem, rajčaty a mozzarellou - postup přípravy

Brambory pečené v troubě s masem, zeleninou a dalšími přísadami, to je klasika (nejen) české domácí kuchyně. A je to jako se svíčkovou – co rodina, to trochu jiný recept. Díky tomu ale máme chutí a možností na vybranou. Zapečené, neboli gratinované brambory totiž skýtají široký prostor pro experimenty, chutnají totiž skvěle prakticky se všemi druhy surovin. My vám dnes přinášíme jeden takový recept, který kombinuje vůni a sytost mletého masa se šťavnatostí rajčat a jemností sýra a zakysané smetany.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Brambory důkladně umyjte a ve slupce je uvařte v osolené vodě doměkka. Zkuste, pokud možno, použít hlízy o přibližně stejné velikosti. Po dovaření brambory slijte, nechte je lehce zchladnout a oloupejte. Pak je nakrájejte na kulaté plátky o síle kolem jednoho centimetru.




Cibuli oloupejte a nasekejte na jemné kostičky. Na kamnech zahřejte pánev s trochou olivového oleje a nechte na něm osmažit cibulku dorůžova. Pak k ní přihoďte také mleté maso, osolte ho a opepřete podle chuti a smažte, odkud nezíská zlatavě hnědou barvu. Pak odstavte z kamen.

Zapněte si troubu, aby se předehřála na 180 stupňů Celsia a připravte si vhodnou zapékací misku, kterou vymastěte olejem, máslem nebo sádlem.

Dno zapékací misky vyložte vrstvou bramborových plátků, které by se měly lehce překrývat. Na bramborovou vrstvu pak vyklopte osmažené mleté maso, které rovnoměrně rozprostřete. Maso pomažte zakysanou smetanou a posypejte sušeným oreganem.

Rajčata umyjte, nakrájejte je na asi centimetr silné kulaté plátky a vyskládejte je na vrstvu zakysané smetany. Nakonec nastrouhejte nebo natrhejte sýr mozzarella a posypejte jím celý povrch obsahu zapékací misky.

Takto připravený vložte pokrm do vyhřáté trouby a pečte asi 20 minut. Pak rozkrájejte a ještě čerstvé podávejte posypané nasekanou petrželkou nebo bazalkou.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů