Jednoduchý recept na pravý a poctivý domácí sýr z čerstvého mléka - postup přípravy
Pokud si potrpíte na kvalitu a máte rádi poctivé domácí výrobky, vyzkoušejte tento jednoduchý recept na pravý domácí sýr, který si připravíte snadno a rychle z jednoho litru čerstvého mléka. To je běžně k dostání na farmách nebo přímo od dodavatele. Neobsahuje tak žádné konzervanty ani přidané látky a mnohdy je také dokonce i levnější než to v obchodě. Navíc přesně budete vědět, co váš sýr obsahuje a že jej máte v naprosté BIO kvalitě.
Ingredience
V prvním kroku si na sporák připravte středně velký, nebo větší hrnec, ve kterém budete vařit mléko. Když začne vřít, přidáte do něj sůl, smetanu a vejce. Za stálého míchání nechte vařit zhruba dalších 5-7 minut, dokud celá směs hezky nezhoustne a nezíská tu správnou konzistenci.
Když je směs hezky hustá a bez hrudek, přelijte ji z hrnce do propustné utěrky a nechte odtéct přebytečnou syrovátku. V utěrce poté celou směs uhladíte do požadovaného, nejspíše kulatého tvaru a necháte ztuhnout. Celý proces tuhnutí může trvat i několik hodin, proto je například dobré nechat tuto činnost na noc. Také se doporučuje se nechat sýr při pokojové teplotě, která není nižší než 15 stupňů, ale ani ne vyšší než 26 stupňů.
Když máte sýr hezky hustý, pevný s nerozpadající se, stačí jej pouze nakrájet a uložit do lednice. Jelikož v něm nejsou obsaženy žádné přidané konzervanty ani jiné chemické látky, doporučuje se spotřebovat zhruba do 4 dní od jeho výroby.
Pokud máte rádi sýry s příchutěmi a nebojíte se trošku experimentovat, můžete do sýru přidat vždy něco jiného – různé druhy koření nebo bylinky jako kopr, jarní cibulku, pažitku atd. Tím získáte pokaždé jinou příchuť sýru a můžete si tak vybrat, která vám pasuje nejvíc. Dokonce pokud do sýru přidáte sodu, získáte tak hotový sýr s otvory, což opravdu působí dobrým a profesionálním dojmem.