Jemné pěnové palačinky - postup přípravy
Palačinky nemusejí být vždy stejné a fádní. Pokud chcete vyrobit palačinky, při kterých vaše srdce zaplesá už na první pohled, pak zkuste tyhle kynuté palačinky původem až z Maroka. Díky droždí se v těstě vytvářejí bublinky, které ozdobí palačinky nádherným krajkováním. Ale pozor, aby se objevilo, musíte je smažit vždy jen z jedné strany! A těsto nesmí být příliš husté. Pokud se vám bublinky při smažení neobjeví, zkuste do těsta přidat pár lžic vody, abyste jej zředili. To by mělo pomoci. A nezapomeňte tuhle dobrotu podávat i s tradiční marockou omáčkou připravenou z přepuštěného másla a medu.
Ingredience
Návod na přípravu:
Připravte si hlubokou mísu a nasypejte do ní mouku, krupici, cukr, sušené droždí, prášek do pečiva a špetku soli. Všechny suché přísady dobře promíchejte.
Do směsi přidejte změklé máslo při pokojové teplotě, vaječné žloutky a tenkým proudem přilijte vodu, kterou jste předem trochu ohřáli (nemusí být vroucí ani horká, stačí teplá). Všechny přísady elektrickým šlehačem šlehejte asi 1 až 2 minuty. Pak zakryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě stát asi 1 až 1,5 hodiny.
Když těsto dostatečně vykyne a vytvoří se v něm bubliny, je připravené na další zpracování.
Postavte na kamna pánvičku, na sucho ji vyhřejte a ztlumte oheň na minimum.
Vykynuté těsto jemně promíchejte a nalijte jednu naběračku na pánev tak, abyste vytvořili tenkou placku.
Smažte na mírném ohni pouze z jedné strany tak dlouho, dokud palačinka celá neztuhne, opatrně ji sejměte z pánve a dejte osmažit další. Takto postupujte se zbytkem těsta. Během smažení uvidíte, jak se na povrchu palačinky krásně rýsují a praskají bublinky, které vytvářejí nádhernou krajku.
Tradiční marockou medovou omáčku připravíte tak, že smícháte 50 gramů rozpuštěného másla se 70 gramy tekutého medu.
Ta chuť je prostě dokonalá!