Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Anglický vánoční chlebíček

3,6
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 180 minut
čas vaření Vaření: 150 minut

Anglický vánoční chlebíček - postup přípravy

Čím déle necháte tento vánoční chlebíček před podáváním uležet, tím lepší bude jeho chuť. Proto je ideální s jeho přípravou začít co nejdříve – budete tak z něj o Vánocích mít o to větší požitek.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Na polevu

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Kandované ovoce dle svého výběru (osobně doporučujeme kombinaci kandované dýně, brusinek, ananasu, pomerančů na kousky pokrájených datlí, sušené pomerančové a citrusové kůry a světlých a tmavých hroznů) vsypte do velké mísy a důkladně je promíchejte. Dohromady vychází asi 1200 gramů sušeného či kandovaného ovoce.

Po promíchání ovoce zalijte nějakým aromatickým alkoholem, jako je rum, whiskey, koňak či Bourbon. Pokud připravujete dezert pro děti, můžete použít pomerančový džus, ale výsledná chuť nebude mít ten správný charakter. Je to ale na vás.

2. KROK

Ovoce s alkoholem dobře promíchejte, nádobu zakryjte víkem a nechte ho uležet 1 až 5 dní na tmavém a chladném místě, aby ovoce všechen alkohol zcela absorbovalo a jeho vůně se spojila s vůní kandovaného ovoce, s níž vytvoří nezaměnitelnou vánoční chuť a aroma. Za zmínku stojí také fakt, že alkohol zároveň slouží jako konzervant a prodlouží trvanlivost vánočního chlebíčku až na dlouhé měsíce.

3. KROK

Po odležení by v misce neměla zůstat ani kapka tekutiny, veškerá by se měla vsáknout do ovoce. V tu chvíli můžete pokračovat v přípravě. Vezměte mandle a lískové oříšky a, pokud chcete, můžete je v troubě při nízké teplotě nechat opražit dozlatova. Poté je buďto nahrubo nasekejte, anebo je klidně nechte v celku. Volba je na vás.

4. KROK

Nyní přistupte k samotnému těstu. V míse vyšlehejte do pěny změklé máslo a po částech do něj zašlehejte třtinový cukr, který dodá těstu typickou karamelovou barvu i vůni. Přidejte tři lžíce medu, javorového sirupu či melasy, asi jednu lžičku vanilkového extraktu či dva sáčky vanilkového cukru a poté, co je zapracujete do směsi, za stálého šlehání přidávejte do těsta vždy po jednom vejci a pokaždé jej dobře do těsta zašlehejte. V průběhu šlehání pravidelně stěrkou sbírejte směs zachycenou na stěnách mísy a vracejte ji zpět doprostřed, aby bylo výsledné těsto úplně homogenní.

5. KROK

Poté, co zapracujete všechna vejce do máslové směsi, do jiné misky si prosejte hladkou mouku, přidejte mandlovou mouku, kakao, prášek do pečiva, půl lžičky soli, vánoční koření, skořici a sušený zázvor. Všechny suché ingredience spolu dobře promíchejte a po částech tuto směs vmíchejte stěrkou do máslového základu.

Nakonec do těsta vsypte namočené ovoce a opražené ořechy a vše důkladně stěrkou promíchejte. Konzistence by měla být tak hustá, aby v něm sama stála lžíce. Jestliže je řidší, přidejte trochu mouky, protože jinak se těsto neupeče tak, jak by mělo.

6. KROK

Připravte si 2 formy na biskupský chlebíček o rozměrech 30x11x7 cm a jednu kruhovou formu o spodním průměru 11 cm, vrchním průměru 14 cm a výšce 8 cm. Všechny formy vytřete olejem, vyložte je pečicím papírem, který také ještě potřete olejem a rozdělte do nich připravené těsto. Formu můžete použít i jakoukoliv jinou, třeba kruhovou nebo tu na bábovku.

Naplňte formu asi do tří čtvrtin jejich výšky. Volného prostoru není třeba nechávat moc, během pečení chlebíček příliš nenabude. Naplněné formy vložte do trouby rozehřáté na teplotu 140 až 150 °C asi 2 až 2,5 hodiny bez ventilátoru, v závislosti na velikosti použité formy. Pokud připravujete menší dortíky v malých kulatých formách, může stačit i půlhodina. Propečení zkontrolujte zapíchnutou špejlí.

7. KROK

Upečené chlebíčky s pomocí pečicího papíru vyndejte z forem a nechte je vychladnout na mřížce. Jakmile jsou úplně chladné, po celém povrchu je rozpíchejte párátkem a polijte je rumem, pomerančovým džusem, anebo jejich směsí. S pomocí silikonového štětce potřete i boky a spodní část chlebíčku. Poté jej zabalte do čistého kusu pečicího papíru a poté ještě do alobalu a uložte je do uzavíratelné, vzduchotěsné krabice na chladném a temném místě až do Vánoc. Pro ještě lepší výsledek je každý týden rozbalte a opakujte namáčení v rumu.

8. KROK

Těsně před Vánocemi, respektive před podáváním, nastává čas na finální zdobení. To můžete odbýt jednoduchým posypáním moučkovým cukrem, krásnějšího výsledku ale docílíte použitím bílé čokolády či cukrové polevy, kterou připravíte z moučkového cukru a šťávy z poloviny citrónu. Obojí spolu rozmíchejte do tekuté konzistence a vzniklou polevou přelijte povrch vánočního chlebíčku.

9. KROK

Ještě než poleva ztuhne, poklaďte ji měsíčky mandarinek, čerstvými brusinkami, loupanými pistáciemi, mandlemi, lískovými a vlašskými ořechy. Přidejte pár hvězdiček badyánu a několik snítek čerstvé máty. To vše posypejte moučkovým cukrem pro vytvoření zasněženého vzhledu.

10. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů