Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kakaový koláč s tvarohovou náplní a ovocem

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Kakaový koláč s tvarohovou náplní a ovocem - postup přípravy

Očekáváte hosty či chystáte domácí večírek a přemýšlíte nad vhodným pohoštěním? Pak vám přinášíme recept na jednu sladkou dobrotu, kterou uděláte na své přátele a známé skvělý dojem. Je totiž nejenom voňavý a lahodný, ale také velmi krásný na pohled a na sváteční tabuli se bude skvěle vyjímat. Navíc na jeho přípravu nepotřebujete žádné zvláštní nebo drahé suroviny, bez obtíží jej připravíte z toho, co máte stejně většinou neustále doma.

Ingredience pro:
10 porcí

Korpus

Náplň

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Pro přípravu těsta v misce smíchejte mouku s cukrem, kakaem a práškem do pečiva. Přidejte změklé máslo, které jste předem nakrájeli na menší kousky a vidličkou utřete dohladka. Pak přidejte tři žloutky a elektrickým šlehačem vyšlehejte do jednolitého a nadýchaného těsta. To na chvíli odložte do lednice a připravte tvarohovou náplň.




Změklé máslo rozšlehejte s cukrem a třemi vaječnými žloutky. Postupně k nim za stálého šlehání přidávejte tvaroh a nakonec přisypejte pudinkový prášek.

Vaječné bílky ze všech šesti vajíček slijte do jedné misky a elektrickým šlehačem je rozšlehejte do husté a pevné pěny. Tu pak jemně přimíchejte do tvarohové směsi a nakonec k ní přidejte ještě ovoce. To může být čerstvé, zmrzlé i kompotované. U dvou posledně jmenovaných je však důležité velmi důkladně slít veškerou vodu a šťávu, která by nám narušila hustotu a strukturu náplně, která by pak měla sklon se roztékat a nedržela by pohromadě.

Zapněte troubu, aby se rozehřála na 180 °C a velký plech vyložte pečicím papírem. Asi tři čtvrtiny těsta nastrouhejte na hrubém struhadle a tuto drť nasypejte na dno plechu.

Na strouhané těsto nalijte tvarohovou náplň s ovocem a důkladně její povrch uhlaďte špachtlí. Navrch náplně pak nastrouhejte poslední čtvrtinu těsta.

Takto připravený koláč vložte do vyhřáté trouby péct po dobu kolem 50 až 60 minut. Poté plech vyjměte z trouby a nechte koláč zvolna úplně vychladnout.

Nakrájejte ho na porce a podávejte s voňavým čajem nebo kávou.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů