Křupavá fritovaná vejce - postup přípravy
Tento recept je nejen nouzové řešení pro chvíle, kdy máte chuť na dobrotu z fastfoodu, ale nemáte možnost se v nějakém z nich zastavit. Fritované kousky vaječné omelety jsou plnohodnotnou a luxusní dobrotou pro každou příležitost.
Ingredience
Dvě vejce vyklepněte do misky. Přidejte čtvrt lžičky soli a půl lžičky práškového bujónu a vše rozšlehejte dohladka.
V pánvi rozehřejte asi 2 lžíce rostlinného oleje a vlijte do něj rozšlehaná vejce. Osmažte z nich mírně zlatavou omeletu, kterou rozkrájejte na menší trojúhelníky.
Do mísy prosejte hladkou mouku, přidejte k ní půl lžičky soli, tři čtvrtě lžičky prášku do pečiva, 1 lžičku práškového bujónu a všechny suché přísady dobře promíchejte. Tři nebo čtyři lžíce odeberte stranou do menší misky a nařeďte je asi 4 až 6 lžícemi vody. Použijte jí tolik, aby bylo možné směs rozmíchat do hladké a tekutější, avšak stále dostatečně husté konzistence.
Každý trojúhelníček vaječné omelety namočte do tekuté směsi, obalte jej v suché moučné směsi a v případě potřeby postup ještě jednou opakujte. Stejným způsobem následně zpracujte i ostatní trojúhelníky vaječné omelety.
Pokud toužíte po extra křupavém výsledku, nečekejte, až budou obalené všechny, ale ihned je vkládejte do hrnce s vysokou vrstvou vroucího oleje (asi 190 °C) a smažte je na mírném až středním ohni, dokud nevyplavou na hladinu a nezískají sytě zlatavou barvu.
Po dosmažení vaječné trojúhelníky nechte okapat od přebytečného oleje v misce vyložené několika vrstvami papírových utěrek a následně podávejte se svou oblíbenou studenou omáčkou.