Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Křupavé pivní rohlíky

2,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 100 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Křupavé pivní rohlíky - postup přípravy

Trochu jiné rohlíky než kupované si snadno upečete doma. K jejich zadělání použijte pivo podle receptu, který nám poskytla paní Vendula Kainová, a budete velmi překvapeni jejich chutí.

Ingredience pro:
1 porce

Na těsto

Na posypání

Kuchařka
Kuchařka: Vít Lukáš
1. KROK

Do zadělávací mísy si připravte kvásek z piva o pokojové teplotě, kvasnic a cukru (anebo sladěnky). Zhruba po 15 minutách se utvoří pěna, což znamená, že kvásek se rozběhl. Dejte do něho prosátou mouku (je důležité ji prosít, aby bylo těsto vzdušné) a zbývající ingredience. Těsto promíchejte a v hnětacím robotu či rukou zpracovávejte, dokud nebude krásně hladké. Poté jej poprašte moukou, přikryjte fólií a nechte 40 minut na teplejším místě kynout.

2. KROK

Těsto vyklopte na mírně pomoučněný vál a rozdělte na 8 dílů. Z každého dílu rozválejte asi 3 milimetry silný trojúhelník. Od jedné strany ho ke špičce začněte rolovat tak, aby špička končila uprostřed a vytvarujte tak rohlík. Ten pak trochu poválejte, aby se švy spojily dohromady. Rohlíky dejte na plech vystlaný pečícím papírem. Nechte mezi nimi mezeru alespoň 4 centimetry, protože nakynou. Pak plech přikryjte fólií a nechte je 40 minut kynout.

3. KROK

Po vykynutí odstraňte folii a dle chuti rohlíky nazdobte. Jde použít mák, hrubá mořská sůl nebo kmín podle toho, co máte rádi. Troubu rozehřejte na 250 °C a dejte dospodu kastrůlek s horkou vodou, aby se tvořila pára. Po rozehřátí vložte plech do spodní třetiny trouby, vodu z kastrůlku vylijte dospod trouby, aby se vytvořilo více páry, rychle zavřete, aby neunikala, a pečte 5 minut.

4. KROK

Troubu otevřete a všechnu páru vyvětrejte. Pak dvířka zavřete a pečte na 250 °C devět až 11 minut. Záleží na vlastnostech vaší trouby, dobře je sledujte, dokud nebudou mít zlatohnědou barvu. Světlejší nebo jen zlatá je málo. Po upečení rohlíky dejte na mřížku, aby na nich nekondenzovala voda, a ještě horké je postříkejte trochou vody z rozprašovače, aby se leskly. Po vychladnutí je lze konzumovat.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů