Kuře a brambory pečené v zakysané smetaně - postup přípravy
Šťavnaté, voňavé, jemné a rozplývající se na jazyku. To vše jsou vlastnosti geniálně skvělé večeře z jednoho pekáčku. Neuvěřitelně snadné a rychlé jídlo je tak neuvěřitelné, že ho budete muset dělat minimálně třikrát týdně, než se ho konečně nabažíte. Je to jeden z těch báječných rychloreceptů z jednoho pekáče, které máte tak rádi. Tenhle je navíc obohacený voňavým a neobvyklým gruzínským kořením a kari, které jídlu dají neobvyklý a exotický nádech. Tak nebudeme dlouho zdržovat a jdeme se podívat, jak na něj.
Ingredience
Brambory oloupejte a dobře omyjte pod tekoucí vodou. Nakrájejte je na plátky silné zhruba 2 až 3 milimetry. Tak se lépe a rychleji propečou a nezůstanou uvnitř syrové.
Nasypejte bramborová kolečka do misky, osolte je a zasypejte gruzínským kořením chmeli suneli, které obsahuje bazalku, bobkový list, koriandr, kopr, celerovou a petrželovou nať, saturejku, pískavici, yzop, mátu, majoránku, pálivou papriku a česnek.
K bramborám přidejte ještě dvě lžíce zakysané smetany a složky dobře promíchejte. Můžete to také udělat opačně. Nejprve smíchejte koření se smetanou a až pak přidejte brambory. Koření se lépe promíchá.
Připravte si zapékací misku a smetanové brambory uspořádejte na její dno. Oloupejte cibuli, rozkrojte ji na polovinu a pak na tenké plátky. Cibulí pak zasypejte bramborovou vrstvu v pekáčku.
Maso dobře omyjte a osušte papírovou utěrkou. Vložte je do misky, posolte, popepřete a přidejte kari koření. Pak přidejte zbylou smetanu a v misce kuře důkladně promíchejte, aby povrch všech paliček zůstal obalený smetanou. Pak paličky vyrovnejte na vrstvu cibule do pekáčku.
Vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů Celsia a pečte zhruba 20 minut. Pak opatrně misku vyndejte z trouby, maso otočte, aby bylo opečené z obou stran a vraťte zpět dopéct na dalších 20 až 25 minut. Pokud chcete, zhruba deset minut před koncem povrch zasypte strouhaným sýrem a dopečte, až sýr zezlátne.
Podávejte čerstvé a doplněné čerstvou, grilovanou nebo nakládanou zeleninou. Dobrou chuť.