Kynuté buchty s rozpuštěným máslem - postup přípravy
Klasické české kynuté buchty se dají zadělat různým způsobem. Paní Irena Scholtzová nám poskytla recept, v němž do těsta a v pekáčku používá rozpuštěné máslo.
Ingredience
Do mísy dejte 4 lžíce vlažného mléka, 2 lžíce mouky, lžíci cukru, rozdrobte droždí a promíchejte. Až se kvásek rozjede, přidejte zbytek mléka a cukru, mouku, špetku soli, dva žloutky, nastrouhanou citronovou kůru a polovinu rozpuštěného másla. Za pomoci robota nebo rukou zpracujte hladké nelepivé těsto. Mísu přikryjte a nechte 40 minut kynout.
Dejte těsto na vál a rozválejte na placku, z ní vykrájejte čtverce podle toho, jak chcete buchty veliké. Doprostřed dejte zvolenou náplň, mohou to být třeba povidla, mák, tvaroh či ovoce. Buchty zabalte, potřete je druhou polovinou rozpuštěného másla a dejte do pekáčku spojem dolů. Pak je nechte ještě 15 minut kynout.
Buchty dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C na asi 25 minut. Po upečení musí být hezky zlatavé.