Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Linecké máslové cukroví jen ze čtyř surovin

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Linecké máslové cukroví jen ze čtyř surovin - postup přípravy

Linecké cukroví patří k nejoblíbenějším druhům domácích sušenek a nechybí ani na pultech pekáren. Stůl ozdobí během oslav Vánoc, ale neztratí se ani při běžném všednodenním provozu. Kromě toho na jeho přípravu využijete své perfektní domácí ovocné zavařeniny, se kterými bude výsledný efekt naprosto dokonalý.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Citrón velmi dobře umyjte (nejlépe pastou z jedlé sody) nebo použijte rovnou bio citron a ostrouhejte z jeho povrchu žlutou část kůry. Přes jemné sítko prosejte na pracovní plochu 750 gramů hladké mouky. Přidejte k ní 250 gramů moučkového cukru, ostrouhanou citronovou kůru a 250 gramů másla nakrájeného na tenké plátky. Vyklepněte tři vajíčka, oddělte bílky od žloutků, bílky odložte stranou na příští použití a žloutky přidejte k ostatním přísadám. Rukama pak všechny ingredience prohněťte a vypracujte ručně vláčné a soudržné těsto, které nebude lepit na ruce ani na pracovní plochu.

2. KROK

Z těsta vytvarujte válec, který rozdělte na čtyři stejně velké díly. Bude se s nimi snáze pracovat. Vložte je do mísy a přikryjte ji čistou utěrkou, aby těsto nevysychalo. Během zimních měsíců nemusíte těsto dávat ani do lednice. Vezměte si k ruce jeden díl těsta. Pracovní plochu potřete hladkou moukou a těsto vyválejte válečkem do tenké placky. Kulatým nebo jiným vykrajovátkem vykrájejte z těsta tvary, které rozložte na plech. Zbytek těsta po vykrájení smíchejte s druhou částí těsta (aby nebylo suché a nezačalo se drolit), znovu vše vyválejte a vykrájejte. Takto postupujte i se zbylými kusy těsta. Polovinu z tvarů pak ještě vykrájejte veprostřed menším kroužkem nebo srdíčkem, abyste získali ozdobné vrchní kolečko.

3. KROK

Plech s lineckými kolečky vložte do trouby předehřáté na 190 °C a pečte je po dobu 6 minut. Protože každá trouba peče trochu jinak, je třeba cukroví během pečení sledovat a vyndat ho ve chvíli, kdy povrch mírně zezlátne, ale nezíská nahnědlou barvu. V tu chvíli už by bylo připálené a nahořklé.

4. KROK

Hotové cukroví sejměte s pomocí nože z plechu a nechte vychladnout. Kolečka bez středových otvorů pak potřete ovocným džemem, přiklopte ho vykrojeným kolečkem a čokoládovou polevou ozdobte povrch koleček různými cákanci a tvary podle vaší fantazie. 

5. KROK

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů