Luxusní máslové housky - postup přípravy
Doma si velmi snadno můžete připravit velmi delikátní máslové housky, kterým se kupované pečivo rozhodně nevyrovná. Svůj oblíbený recept nám poskytla paní Dagmar Kazdová.
Na housky
Do zadělávací mísy dejte vlažné mléko a vlažnou vodu, přidejte olej, vejce a bílek z druhého vejce, cukr a nasypte sáček droždí. Směs pečlivě promíchejte. Poté do ní za míchání postupně přidávejte mouku. Můžete si samozřejmě pomoci robotem nastaveným na nízkou rychlost. Nakonec přidejte 30 gramů změklého másla a sůl. Těsto rukou nebo robotem asi pět minut pečlivě zpracujte, dokud nebude vláčné. Mísu přikryjte a nechte asi hodinu kynout.
Po vykynutí těsto rozdělte na 12 stejných dílů. Z každého vyválejte na mírně pomoučněném vále podlouhlou placku asi půl centimetru silnou. Tu pak navrchu potřete zbylou částí změklého másla. Do placky nožem nebo kráječem na pizzu udělejte na délku zářezy vzdálené asi centimetr od sebe. Zářezy začínejte a končete asi centimetr od kraje placky.
Placku poté začněte našikmo rolovat do válečku. Ten poté stočte do kolečka, jehož konce spojte prsty k sobě. Všech 12 takto vytvořených housek položte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte mezi nimi mezery, jelikož ještě nakynou. Poté je přikryjte utěrkou a nechte zhruba 20 minut kynout.
Po vykynutí je potřete rozšlehanou směsí vejce a zbylého žloutku a ozdobte vámi zvoleným sypáním, například sezamovými nebo lněnými semínky. Ale můžete je nechat i bez posypu. Troubu si rozehřejte na 180 °C a na její dno dejte kastrůlek s horkou vodou, aby se při pečení tvořila pára. Housky poté pečte zhruba 20 minut, dokud nebudou krásně dozlatova. Po vychladnutí je můžete konzumovat.