Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí provensálská majonéza

4,6
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 3 minuty
čas vaření Vaření: 1 minuta

Domácí provensálská majonéza - postup přípravy

Majonéza je jedna z nejoblíbenějších omáček světa. Nebo minimálně Evropy. Na pultu žádného obchodu proto nesmí chybět. Čím dál častěji ale příklon ke zdravému stravování přivádí domácí kuchaře a kuchařky ke snaze vyrobit si tuhle pochutinu sami z domácích vajíček a bez konzervačních a dochucovacích chemikálií, které jsou přeci jenom komerční produkty stále doslova napěchované. Tentokrát vám ale nepředstavíme jen obyčejnou majonézu. Bude to originální provensálská majonéza, která lahodně doprovodí různé druhy pokrmů, jako jsou saláty, maso nebo ryby.

Ingredience pro:
2 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Do vysoké úzké misky od tyčového mixéru rozklepněte jedno vajíčko. Přidejte k němu půl lžičky soli, jednu čajovou lžičku cukru, půl lžičky mletého hořčičného semínka, k tomu stejné množství bílého pepře a nakonec citronovou šťávu a rostlinný olej.




Tyčový mixér položte na samotné dno misky a zapněte jej na nejvyšší rychlost. Když ucítíte, jak se vám mixér jakoby přicucl ke dnu, pomalinku ho začněte zvedat směrem vzhůru. Před vašima očima by se zdánlivě nesourodá směs surovin měla začít měnit na hustou bílou lesklou hmotu.

A to je celé kouzlo. Majonéza je připravena k použití. Před podáváním ji dejte vychladit do lednice a skladujte ji v chladu uzavřenu víčkem. Měla by vám bez obtíží vydržet až sedm dní.

Poznámka:



Může se vám přihodit, že namísto husté majonézy vám vznikne olejnatá břečka. To se stává poměrně často i zkušeným kuchařům. Hodně záleží na kvalitě surovin a jejich teplotě, která by měla být u všech součástí stejná. Nejspíš ale záleží i na tlaku vzduchu, měsíční fázi, postavení planetárních dómů a erupcích na slunci. Zkrátka člověk nikdy neví.

Pokud se vám to stane, nezoufejte a směs hned nevylévejte. Prostě jen do směsi vyklepněte nové vajíčko a zbytek použijte jako olejnatou součást a celý postup opakujte znovu. Na druhý, maximálně třetí pokus by se vám mělo zadařit. 🙂

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů