Mrkvové řezy se švestkami a ricottou - postup přípravy
Mrkvové řezy jsou jedinečný dezert, který neobsahuje mouku, cukr, máslo ani vejce. Připravte si výživnou sladkou pochoutku, plnou šťavnatého ovoce, oříšků a semínek.
Těsto
Krém
Sušené švestky zalijte vroucí vodou a nechte je ponořené 10 minut. Lněná semínka zatím rozmixujte na prášek, který zalijte vodou a nechte zhoustnout.
Tip: Nabobtnaná lněná semínka můžete nahradit dvěma vejci.
Oloupanou mrkev nastrouhejte najemno a odložte ji bokem. Švestky slijte a nakrájejte je na kousky. Ovesné vločky rozmixujte s mandlemi na prášek, který následně smíchejte s připravenými ingrediencemi.
Tip: Místo mandlí můžete použít jiný druh ořechů dle vlastní chuti.
Do směsi přidejte kypřicí prášek do pečiva, sůl, stévii a skořici. Vše zalijte mlékem a důkladně zamíchejte.
Tip: Mléko můžete nahradit pomerančovým džusem.
Vzniklé těsto rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem, jeho okraje zarovnejte a pečte ho na 170 °C po dobu 20–25 minut.
Poznámka: Pečicí papír předem potřete trochou oleje.
Tip: Zda je těsto upečené, poznáte tak, že do něj píchnete špejlí. Pokud ji vyndáte čistou, máte upečeno. V případě, že se na ní trocha těsta zachytí, ještě chvíli pečte.
Upečené těsto rozdělte na čtyři stejné části. První z nich ozdobte vyšlehanou ricottou, kterou zakryjte druhou částí těsta. Postup opakujte, dokud budete mít ingredience. Vrstvení byste měli zakončit upečeným těstem.
Poznámka: Ke zdobení použijte cukrářský sáček.
Zbytkem krému potřete celý povrch dezertu, včetně jeho stran, a vložte ho na 30 minut do lednice. Mrkvové řezy servírujte nakrájené na kousky.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Domácí vaření