Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nadýchaná a vláčná jogurtová bublanina s čerstvými meruňkami

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Nadýchaná a vláčná jogurtová bublanina s čerstvými meruňkami - postup přípravy

Vlhké a lehounké těsto se samo rozplývá na jazyku a čerstvé meruňky mu dodávají perfektní sladkokyselou příchuť. Žádná chuťová kombinace už nemůže být dokonalejší. Mimoto je tato dobrota rychlá a snadná na přípravu, nepotřebujete na ni žádné zvláštní suroviny a meruňky můžete jednoduše nahradit i jakýmkoliv jiným ovocem. Nikdy se vám proto nepřejí.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Před započetím přípravy všechny přísady vyndejte z lednice a nechte je odstát na (stejnou) pokojovou teplotu.




Připravte si obdélníkový plech o rozměrech kolem 22 x 30 centimetrů, vyložte ho pečicím papírem, případně vymažte máslem a vysypejte strouhankou, krupicí či moukou.

Zapněte troubu, aby se předehřála na 170 °C. Příprava těsta je totiž velmi rychlá.

Do hluboké mísy vložte změklé máslo, přidejte moučkový a vanilkový cukr a elektrickým šlehačem míchejte na střední či vysoké obrátky po dobu kolem 5 až 7 minut. Výsledkem by měla být pěna nadýchané a bělavé konzistence.

Jedno po druhém pak šlehačem vmíchejte do hmoty také dvě vajíčka a pokaždé je rozmíchejte dohladka. Až poté přidejte další.

Po vajíčkách přidejte do směsi bílý jogurt a špetku soli a tentokrát už jen vařečkou vymíchejte dohladka.

Do misky prosejte hladkou mouku a prášek do pečiva a obě přísady spolu dobře promíchejte. Pak tuto suchou směs ve dvou až třech dávkách přidejte do těsta a důkladně ji rozmíchejte tak, aby v těstě nezůstaly žádné hrudky.

Hotové těsto vlijte do připraveného plechu a urovnejte jeho povrch.

Meruňky umyjte, osušte, rozdělte na poloviny a zbavte pecek. Celé půlky meruněk pak vyskládejte rovnoměrně na těsto řezem nahoru a jemně je zatlačte do těsta.

Koláč pečte ve vyhřáté troubě 40 až 45 minut.

Po dopečení nechte vychladnout.

Pocukrujte moučkovým cukrem a podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů