Chutný a zdravý zeleninový salát s česnekovým dresingem a domácí bruschettou - postup přípravy
Nikdy není špatná doba na trochu pořádného zeleninového salátu. Naštěstí už jsou dávno pryč doby, kdy byli lidé v zimě odkázáni na zásoby zavařených či sušených plodin. Na pultech supermarketů je čerstvé zeleniny i během zimy dostatek. Tak na nic nečekejte, nakupte suroviny a vrhněte se na zdravou dobrotu.
Salát
Dresing
Bruschetta
Hlávkové zelí zbavte svrchních listů a hlávku nakrouhejte na tenké nudličky, které podle potřeby rozpulte na kratší kousky. Oloupejte červenou cibuli, rozdělte ji na poloviny a ty pak rozkrájejte na tenké půlkulaté plátky, které přidejte do mísy k zelí. Nyní očistěte červené zelí a nakrouhejte ho stejným způsobem jako předtím bílé. Žlutou papriku rozkrojte, odstraňte stopku, jadřinec a semínka a dužninu nakrájejte na menší kostky. Rajče nakrájejte na silnější plátky a ty rozkrájejte na kostičky. Okurku podélně rozpulte a rozkrájejte na půlkulaté plátky. Jablko okrájejte z jadřince a nakrájejte na tenké hranolky. Mrkev nastrouhejte nahrubo a přihoďte ji do salátové mísy.
Rozkrojte citrón a vymačkejte z něho všechnu šťávu. Nalijte ji na zeleninu v míse. V misce smíchejte zakysanou smetanu s majonézou a hořčicí, přidejte prolisovaný stroužek česneku a promíchejte. Zeleninu v míse podle chuti osolte a opepřete a přidejte k ní připravený dresing. Všechny suroviny v míse pak s pomocí lžíce a vidličky velmi dobře promíchejte tak, aby se všechna zelenina obalila dresingem a kořením.
Nyní připravte bruschettu ve španělském stylu. Nakrájejte bagetu na tenčí plátky, položte je vedle sebe na plech pokrytý pečicím papírem a pokapejte je olivovým olejem. Vložte plech do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte chléb 5 až 7 minut.
Mezitím nakrájejte čerstvý kopr a petrželku na jemno. Pokud nemáte rádi kopr, můžete použít jen petrželku. Vložte bylinky do misky, zakápněte dvěma lžícemi olivového oleje a přidejte prolisovaný či najemno nastrouhaný stroužek česneku. Osolte a opepřete a promíchejte na pastu. Na každý plátek pečeného chleba vložte jednu lžíci bylinkové pasty a rozetřete ji po celém povrchu. Na talíř naservírujte trochu zeleninového salátu, přidejte jeden plátek bylinkové bruschetty a s velkou chutí podávejte.