Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nadýchaný jablečný koláč

3,7
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Nadýchaný jablečný koláč - postup přípravy

Máte chuť na lahodný dezert? Preferujete lehké ovocné chutě a nechcete v kuchyni strávit přípravou celé hodiny? Tento dokonalý a křehký jablečný koláč je tou správnou volbou pro vás. Jistě se stane součástí vašich rodinných receptů a budete jej rádi připravovat na různé příležitosti.

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Náplň

Poleva

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Máslo nechte změknout a vložte jej do větší mísy. Přidejte k němu vaječné žloutky a metličkou vyšlehejte do hladka.




Poté ke směsi prosejte mouku s práškem do pečiva a dobře vymíchejte. Těsto můžete hníst i rukama na pomoučené podložce, dokud nevznikne hladké a křehké těsto. Hotové těsto rozdělte na dvě části (60:40), zabalte je do fólie a menší kouli dejte do mrazáku, zatímco větší půjde do lednice.

Mezitím co těsto odpočívá, si můžete připravit náplň. Nejprve si oloupejte jablka a nastrouhejte je na hrubém struhadle. Přidejte k nim citronovou šťávu a cukr a dobře promíchejte. Jablka duste na mírném ohni po dobu asi 15 minut a poté nechte jablečnou směs vychladnout. Dále přidejte ke směsi citronovou kůru a promíchejte. Náplň je takto připravena a můžete ji zatím uložit stranou.

Vytáhněte si větší kus těsta z lednice a vyválejte jej na tenkou placku. Zapékací formu vyložte pečicím papírem a těsto dejte do formy.

Nachystejte si ještě směs na ozdobu. Do mísy dejte vaječné bílky, vanilkový a klasický cukr a vyšlehejte do pěny. Dejte si na čas, může to zabrat několik minut, dokud nebude pěna hezky hustá. Do formy rozložte jablečnou náplň a uhlaďte ji do roviny. Poté si vytáhněte menší kus těsta z mrazáku a na hrubém struhadle jej nastrouhejte. Kousky těsta rozložte na jablečnou náplň a zalijte vyšlehanými bílky.

Předehřejte troubu na 180 ° C a pečte koláč po dobu 45-50 minut. Dobrou chuť!

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů