Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Chyby při přípravě palačinek

Chyby při přípravě palačinek - postup přípravy

Palačinky jsou oblíbenou snídaňovou i svačinovou dobrotou nejednoho malého i dospělého strávníka. Jemné smetanové těsto doplněné slaďoučkou marmeládou, čokoládou, ovocem a šlehačkou je zkrátka neodolatelné. Zkrátka palačinek není nikdy dost. I když ale máme osvědčený recept, podle kterého palačinky připravujeme, můžeme si jejich výrobu zkomplikovat a udělat při přípravě chybu, která nás připraví o dokonalý chuťový zážitek. Pojďme se společně podívat na pětici nejčastějších chyb, kterých se mnoho domácích kuchařů a kuchařek při přípravě palačinek dopouští.

Ingredience pro:
1 porce
Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Přestože jsou palačinky na první pohled velmi jednoduše připravitelný pokrm, i tady existují určitá pravidla, jejichž dodržení nám zaručí perfektní výsledek. A není to přitom nic složitého. Pokud tedy aspirujete na dokonalost, pojďte se s námi podívat, co příště při výrobě palačinek udělat lépe.




1. Vždy používejte čerstvé těsto

Ne že by nemělo být těsto nezamíchané nebo odfláknuté. To ne. Ale je zapotřebí pracovat rychle, protože čím čerstvější těsto, tím lepší palačinky. Pokud jste tedy zvyklí vyrobit těsto a skladovat ho v lednici pro další použití, okrádáte se tím o chuťový zážitek. Před opékáním palačinek by těsto nemělo být starší než 10 minut.


2. Nepoužívejte příliš tenkou pánev

Smažit by se měly palačinky zvolna. Proto je lepší používat pánev se silnějším dnem a nikdy nepouštět teplo sporáku na maximum. Vždy před smažením počkejte, až bude pánev dostatečně horká a až poté na ni nalijte těsto. Pokud je plamen na maximum a/nebo je pánev moc tenká, tepla je tam příliš vysoké, povrch palačinky se spálí a vnitřek zůstane tekutý. A to nechceme.


3. Těsto nemíchejte příliš dlouho

Profesionální kuchaři upozorňují, že při přípravě palačinek není vhodné těsto příliš dlouho a intenzivně míchat. Pokud se tak stane, lepek z mouky má tendenci reagovat s vaječným bílkem tím způsobem, že se vytvoří lepkavé a těžké těsto. A to je u palačinek špatně.


4. Nesmažte je na másle

I když máte máslo rádi, při dlouhodobém smažení se s ním těžko pracuje, má totiž tendenci hnědnout a připalovat se. Raději proto použijte rostlinný olej, nebo, pokud na másle lpíte, nejprve ho takzvaně přepusťte, čímž ho zbavíte příměsí, které se připalují a zvýšíte tím jeho kouřový bod.


5. Neobracejte je příliš brzy

Palačinky obracejte až tehdy, když zmizí malé bublinky z jejího povrchu. Až tehdy jsou usmažené tak, aby bylo možné je otočit.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů