Ořechové kostky s kokosem - postup přípravy
Ořechy tradičně patří na vánoční stůl. Velmi snadným způsobem si z několika druhů ořechů a kokosu můžete udělat i vynikající sladké vánoční cukroví.
Ingredience
Do hrnce dejte cukr a přilijte vodu. Postavte na sporák, přidejte citronovou šťávu a vodu z pomerančových květů, ta však není nutná, záleží jen na vás. Vše vařte, dokud se vzniklý sirup nebude hezky táhnout.
V jedné míse spolu smíchejte pražené mandle, arašídy, kešu ořechy a pistácie. Přidejte k nim rozinky nebo na kousky nakrájené sušené meruňky a zamíchejte. Do druhé mísy nasypejte kokos, přilijte k němu rozpuštěné máslo a pečlivě promíchejte. Pak do kokosu nalijte polovinu sirupu a promíchejte, aby vznikla lepivá hmota. Pokud není dostatečně mokrá, lze přidat malinko kondenzovaného mléka.
Formu 30×26 centimetrů vyložte pečicím papírem. Dejte do ní kokos, rozložte ho na dně a upěchujte. Můžete použít například druhý pečicí papír a skleničku na jeho pořádné stlačení. Pak vlijte zbytek sirupu do ořechů a promíchejte. Lepivé ořechy poté rozprostřete na kokos a rukou stlačte.
Přikryjte formu fólií a nechte směs alespoň hodinu uležet a zatuhnout. Pak dezert vyndejte z formy, odstraňte z něj pečicí papír a rozkrájejte ho na kostky.