Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Rakouský tvarohový koláč

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 100 minut

Rakouský tvarohový koláč - postup přípravy

Rakousko je svým tradičním pečivem proslulé. Zdejší pekaři a cukráři se v průběhu historie činili a dali světu ochutnat spoustu neuvěřitelně lahodných dobrot. Jednou z nich je také klasický tvarohový koláč, který je ale díky svému zvláštnímu složení, jež vedle klasických surovin obsahuje například i sýr gouda nebo konzervované broskve, chuťově naprosto unikátní! Vneste do svého domu klasiku a upečte si tuhle tradiční rakouskou laskominu.

Ingredience pro:
10 porcí

Korpus

Suflé

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Jako první přijde na řadu piškotový korpus. Začněte tím, že si ze tří vajíček oddělte bílky od žloutků do zvláštních misek. Žloutky vyšlehejte šlehačem do vzdušné konzistence a bílky vyšlehejte spolu s cukrem a citronovou šťávou do tuhé a pevné pěny.




Asi polovinu bílkového sněhu pak špachtlí vmíchejte do našlehaných žloutků společně s kokosovými vločkami.

Vedle v misce smíchejte hladkou mouku, škrob a špetku soli. Promíchejte a opatrně zamíchejte tuto sypkou směs do zbylé poloviny našlehaných bílků. Když získáte jednolitou hmotu, po částech ji přimíchejte do směsi žloutků a bílků a jemně míchejte, dokud se všechny suroviny nespojí.

Takto připravené těsto přelijte do plechu nebo dortové formy vyložené pečicím papírem a dejte do trouby péct na 180 °C po dobu 25 minut.

Zatímco se těsto peče, připravte si suflé. Na jemném struhadle nastrouhejte sýr gouda. Do kastrůlku nalijte mléko a smetanu, přidejte k němu očištěnou čtvrtku vanilkového lusku a na mírném ohni na kamnech zahřejte. Pak přidejte nastrouhaný sýr a míchejte, dokud se nerozpustí.

V jiné misce smíchejte 30 gramů mouky s polovičním množstvím cukru určeným na suflé a tuto směs přidejte do mléčné hmoty na kamnech. Rychle tuto směs promíchejte, abyste nevytvořili hrudky (pokud byste se jim i přesto nevyhnuli, pomozte si ponorným mixérem). Nakonec přidejte máslo a míchejte, dokud se nerozpustí a odstavte z kamen.

Ze čtyř vajíček opět oddělte žloutky a bílky. Žloutky po jednom důkladně rozmíchejte ve zchladlé smetanové směsi, z bílků se zbylým cukrem a citrónovou šťávou vyšlehejte sníh, který pak jemně vmíchejte do sýrové směsi. Přilijte k ní také sirup z broskví a broskve nakrájejte na tenké proužky.

Dopečený korpus vyndejte z trouby, navrstvěte na něj pokrájené broskve a navrch vyklopte sýrové suflé. Urovnejte ho do roviny a vložte zpět do trouby. Pečte tentokrát při 150 °C 70 až 80 minut. Po dopečení nechte zchladnout a nechte přes noc v lednici. Podle potřeby pak dort můžete ozdobit krémem, polevou nebo ovocem.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů