Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Sladké plněné rohlíčky

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Sladké plněné rohlíčky - postup přípravy

Lahodná a cenově dostupná dobrota ke kávě či k čaji podle tohoto receptu se podaří úplně každému; recept je totiž velice snadný a vhodný i pro začátečníky. Jako náplň rohlíčků můžete použít cokoliv od sezamových semínek až po džem nebo Nutellu – fantazii se meze nekladou.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Do mísy vyklepněte vajíčko, přidejte k němu cukr, vanilkový cukr a špetku soli a vše vyšlehejte dohladka. Ke směsi přidejte změklé máslo a jogurt (nebo kefír či zakysanou smetanu) a znovu vše prošlehejte, abyste získali homogenní směs. K té nakonec prosejte přes sítko hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva a zadělejte hutné, pružné a nelepivé těsto. Zakryjte ho v míse pokličkou či utěrkou a nechte 10 minut odpočívat.

2. KROK

Odpočinuté těsto rozdělte na 20 stejně velkých kousků, z nichž zformujte kuličky a vyskládejte je vedle sebe na tácek. Zakryjte je utěrkou, aby v průběhu práce nevysychaly. Odebírejte po jedné kuličce, posypejte ji trochou mouky a vyválejte válečkem na tenkou a kulatou placku o průměru kolem 12 centimetrů.

3. KROK

Rádlem nakrojte těsto do poloviny tak, že vytvoříte asi 8 zářezů. Na druhou polovinu placky umístěte trochu zvolené náplně (můžete použít smetanový sýr, kondenzované mléko, čokoláda, hustý džem, ořechy s rozinkami nebo třeba sezamová semínka) a zabalte ji tak, že konec placky přeložíte do středu a zamačkáte ho prsty, aby se nerozbaloval. Poté stočte těsto do tvaru rohlíčku tak, aby zářezy byly na povrchu. Stejným způsobem zpracujte i ostatní kousky těsta.

4. KROK

Hotové rohlíčky vyskládejte na plech pokrytý pečicím papírem. V misce rozšlehejte jedno vajíčko s trochou mléka, touto směsí potřete povrch všech rohlíčků a vložte je do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct po dobu 20 minut dozlatova. Hotové rohlíčky vyskládejte na tácek, posypejte moučkovým cukrem a podávejte.

5. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů