Rolovaný bílý chléb - postup přípravy
Bílý chléb můžete mít hezky nadýchaný, pokud těsto na něj speciálně zpracujete jednoduchým rolováním. Kynout bude jen krátkou chvíli na plechu.Do mísy dejte vlažnou vodu, cukr, sušené droždí a olej a zamíchejte. Poté přisypejte prosátou hladkou mouku a sůl. Obojí zamíchejte do těsta a chvíli ho ručně zpracovávejte. Poté ho vyklopte na pomoučněný vál a opět ho hněťte, dokud nebude lesklé a nelepivé. Pak ho rozdělte na dvě poloviny.

Z těsta udělejte rukou placku a ve třetinách ji přeložte. Pak ho srolujte. Udělejte náznak bochánku a opět srolujte. Poté ještě jednou zopakujte. Trochu těsto poválejte a spoje v případě potřeby utěsněte prsty. Vytvarujte bochánek, dejte ho na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte a nechte 15 až 30 minut kynout.

Těsto pomašlujte vodou, poprašte moukou a udělejte podélný zářez. Rozehřejte troubu na 200 °C a pečte asi 25 minut. Když začne kůrka hnědnout, rozprašovačem na ni nastříkejte vodu. Po upečení nechte chléb vytáhnout a podávejte.