Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Rozdíly mezi bílými a hnědými slepičími vejci

Rozdíly mezi bílými a hnědými slepičími vejci - postup přípravy

Pravidelně kupujete vajíčka a nikdy jste se nepozastavili nad jejich odstínem? Nyní vám osvětlíme pár zajímavých skutečností, které s konkrétní barvou vajec souvisí. Standardně jsou na trhu k dostání ta hnědá a bílá. Jaký je mezi nimi vlastně rozdíl?

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Otázky a odpovědi, které rozšíří vaše obzory

Nyní si pojďme zodpovědět pár nejčastějších dotazů ohledně slepičích vajec a jejich vzhledu:




  • Souvisí barva vajíčka s odstínem samotné slepice? Ano, je to tak. Pokud máte na dvoře slepice hnědé, ponesou pravděpodobně vejce stejné barvy. Stejné je to pak i u bílých slepic. Existují však i takové druhy slepic, které nesou netradiční světle modrá vajíčka nebo kropenatá.

  • Určuje barva vejce jeho kvalitu? Tuto skutečnost ovlivní pouze druh krmiva, které slepice dostává. Majitel kuru domácího by tedy měl dbát na jeho dostatečný nutriční příjem, pokud chce mít skvělá vajíčka.

  • Ovlivní barva vejce tloušťku skořápky? Nikoliv. To, jak je skořápka silná, určuje stáří samotné slepice. U mladého kuru je silnější než u toho staršího.
  • Proč jsou hnědá vajíčka dražší? Taková jsou totiž zpravidla objemnější. Slepici se dává více krmiva. Avšak není to pravidlo. K vidění jsou na trhu i bílá vejce ve velikosti XL. Konečnou cenu si tedy určuje sám chovatel.

Jak je to s chutí vajec?

Dalším velmi frekventovaným dotazem bývá chuť vajíčka v závislosti na jeho velikosti. Říká se, že velká vejce mají mnohem více živin a jsou chutnější. Ale ve skutečnosti je to trochu jinak. Takzvaná XL vajíčka jsou zpravidla snášena staršími slepicemi a obsahují více vody a mají menší výživovou hodnotu.

Nejideálnější jsou prý vejce střední velikosti. Ta vám dodají po konzumaci více živin a chuťově jsou asi nejlepší. Jedno průměrné vajíčko obsahuje přibližně 72 až 78 kcal. A v neposlední řadě se mluví o tom, že by snad hnědá vejce měla obsahovat více omega-3-mastných kyselin. To je ovšem také pověra. Rozdíl je ve skutečnosti oproti jiným produktům velice malý.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů