Rychlý a snadný podmáslový dort s karamelizovanými banány - postup přípravy
Banány jsou zvláštní druh ovoce. Jsou měkké, vláčné, voňavé a když se zahřejí a ztmavnou, jsou neskutečně sladké. V kombinaci s cukrovým karamelem se pak jejich chuť ještě umocní a výsledkem je nebesky podmanivá chuť. Užijte si ji třeba na báječně vláčném podmáslovém dortu, který je snadný a rychlý na přípravu, ale jeho chuť už lepší zkrátka být nemůže!
Karamelizované banány
Těsto
Ze dvou banánů odřízněte špičky, ostrým nožem je podélně rozpulte a každou polovinu pak vyloupněte ze slupky (pokud byste je chtěli krájet už oloupané, budou se přitom lámat a nepůjde to tak snadno). Připravte si litinovou pánev o průměru 20 centimetrů bez plastových úchytů, která se hodí i pro pečení v troubě.
Na kamnech pánev zahřejte a rozpusťte na ní jednu polévkovou lžíci másla, které rozprostřete po celém povrchu. Na pánev vsypte hnědý cukr a vařte, dokud se nerozpustí, přičemž ho čas od času promíchejte. Na cukrovou taveninu vyskládejte banány tak, aby se co nejlépe vešly do jedné pánve a na mírném ohni pokračujte v opékání.
Do hluboké misky vyklepněte jedno vajíčko, přidejte jednu čajovou lžičku vanilkového extraktu a přisypejte krystalový cukr (nejlépe třtinový, který má specifickou lehce karamelovou příchuť). Metličkou směs důkladně prošlehejte, dokud nezískáte nadýchanou pěnivou a bělavou směs. Pak přilijte půl hrnku podmáslí a třetinu hrnku oleje a znovu vše důkladně promíchejte.
Přes jemné sítko pak prosejte hladkou mouku do zvláštní misky spolu s jednou čajovou lžičkou prášku do pečiva a obě přísady dobře promíchejte. V několika krocích je pak zapracujte do vaječné hmoty, abyste získali husté těsto. Tímto těstem pak přelijte zkaramelizované banány v pánvi, uhlaďte ho po celé jejich ploše a celou pánev vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte dort okolo 35 minut. Zda je náležitě propečené, zkontrolujte zapíchnutou špejlí. Hotový dort vyklopte na talíř, nakrájejte na porce a podávejte.