Slavný trojmléčný krém na vaše domácí dorty - postup přípravy
Pokud rádi pečete a experimentujete s domácími dorty, přinášíme vám další jedinečný krém do sbírky v zápisníčku. Tentokrát je to jeden z těch složitějších, nicméně naprosto luxusních krémů, které vynesou vaše cukrářské dílo do úplně jiných sfér. Na jeho přípravu nejsou zapotřebí žádné drahé smetanové sýry ani tvarohy, ale jen tři druhy mléka, máslo a pár dalších přísad. Krém je pevný a skvěle drží tvar. Mimoto se dá jíst i jako samostatný dezert. Stojí pár korun a chutná skvěle.
Ingredience
Do kastrůlku vlijte 250 mililitrů neslazeného kondenzovaného mléka (to naše mělo obsah tuku 7,5 %), postavte ho na sporák a přiveďte k varu. Ztlumte plamen na minimum a pokračujte ve vaření tak dlouho, dokud se neodpaří veškeré zbytky vody, které se v kondenzovaném mléce nachází. Tím vytvoříte takové superkondenzované mléko.
Mezitím do misky nalijte 100 mililitrů obyčejného plnotučného mléka, přisypejte k němu vanilkový cukr a 30 gramů kukuřičného škrobu. Všechny tyto přísady metličkou vyšlehejte dohladka, aby ve směsi nezůstaly žádné hrudky. Dvě vajíčka vyklepněte do menší hluboké misky, rozšlehejte je metličkou a v průběhu míchání k nim přilijte směs oslazeného plnotučného mléka zahuštěného kukuřičným škrobem. Velmi dobře promíchejte, abyste získali homogenní směs. Otevřete plechovku se slazeným kondenzovaným mlékem a přilijte ji celou do vaječné směsi a pokračujte ve šlehání, dokud opět nedocílíte jednolité konzistence.
Když se neslazené kondenzované mléko na kamnech téměř odpařilo, vlijte do kastrůlku mléčnou směs s vajíčky, kterou jste si před chvilkou připravili. Zatímco vléváte směs do kastrůlku, metličkou intenzivně míchejte ve středu kastrůlku, aby se vaječná směs při styku s horkým mlékem nesrazila. Pokud jste začátečník, můžete si pomoci tak, že kastrůlek na chvilku odstavíte z kamen a intenzivně mícháte, dokud se přísady nesjednotí. Až pak vraťte rendlík zpátky na kamna a pokračujte ve vaření směsi. Pokud ale máte více zkušeností a v míchání si věříte, můžete celou práci vykonat přímo na sporáku.
Za stálého míchání pokračujte ve vaření krému, dokud úplně nezhoustne na konzistenci velmi hustého pudinku, nebo spíš kaše. V tu chvíli odstavte směs z kamen, znovu velmi dobře a energicky promíchejte a vyklopte směs do nádoby, kterou můžete předem vystlat potravinářskou fólií, a nechte směs zchladnout. Pokud potřebujete chladnutí uspíšit, můžete si pomoci ledničkou nebo jiným chladným místem, ale dejte pozor, aby teplota směsi neklesla pod 25, nebo lépe pod 27 °C. Mezitím nechte zteplat 250 gramů másla na pokojovou teplotu a vyšlehejte ho elektrickým šlehačem do jemné pěny. Do té pak přidejte po menších částech mléčný krém a zapracujte ho do vyšlehaného másla (pokud by teplota krému klesla pod 25 °C, nespojil by se s máslem tak, jak by měl a výsledná konzistence krému by nebyla taková, jaká by měla). Nakonec hotový krém naplňte do zdobicího sáčku a ozdobte svůj domácí dort.