Šťavnaté jablečné lívance se skořicí - postup přípravy
Pokud máte doma dvě jablka, jedno vejce a pět minut času, připravte si jednoduché nadýchané lívanečky. Zvládne je opravdu každý.
Ingredience
Nejprve oloupejte obě jablka střední velikosti. Rozkrájejte je na čtvrtky a vykrojte z nich jadřinec. Poté jablka nastrouhejte na hrubém struhadle, případně je nakrájejte na malé kostičky. Vložte je do mísy. Ostrouhejte na jemném struhadle kůru z celého pomeranče a přisypte k nastrouhaným jablkům.
V druhé míse rozmíchejte jedno celé vejce, jogurt nebo kefír, cukr a špetku soli metličkou a vymíchejte hustší těstíčko. Tím poté zalijte směs nastrouhaných jablek a pomerančové kůry. Přidejte skořici, odměřenou hladkou mouku a promíchejte. Nakonec přidejte kvasnice a ještě naposledy dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
Na pánvi rozpalte trochu oleje. Vytvářejte lžičkou malé lívanečky. Smažte z obou stran dozlatova na mírném ohni. Mezitím v malé mističce smíchejte moučkový cukr s mletou skořicí. Nasypte do cedníku s drobnými očky a upečené, ještě horké lívanečky pocukrujte. Navrch můžete přidat ještě lžičku jogurtu, tvarohu nebo zakysané smetany smíchané s medem. Podávejte ještě teplé.
Co se týče přílohy, samozřejmě se fantazii meze nekladou. Na horkých lívancích můžete rozpustit kostičku čokolády, přelít je javorovým sirupem nebo ozdobit šlehačkou. Tato pochoutka je oblíbená zejména u dětí, které do sebe zároveň dostanou potřebné vitamíny. Množství surovin vystačí asi na 6–8 lívanečků, můžete si jej ale upravit podle svého.