Tvarohové pletence s cukrovou polevou - postup přípravy
Tento dezert milují nejen děti, ale také dospělí. Tvarohové pletence můžete podávat jako zajímavý dezert, ale také jako snídani, která je křupavá a výživná díky přidanému tvarohu.
Těsto
Tvarohová náplň
Na potření
Poleva
Ve sklence s mlékem rozmíchejte droždí. Ve větší míse vyšlehejte vejce s cukrem, do kterých vmíchejte kvásek. Do mísy přimíchejte většinu mouky se solí a uhněťte těsto, do kterého přimíchejte změklé máslo se zbytkem mouky a hněťte dalších 15 minut.
Těsto vložte do olejem vymazané mísy, přikryjte ho potravinovou fólií a nechte jej kynout 1 hodinu. Poté těsto znovu prohněťte a nechte ho kynout další hodinu.
Zatímco těsto odpočívá, připravte tvarohovou náplň smícháním tvarohu, cukru, kukuřičného škrobu vaječného žloutku a citronové kůry.
Poznámka: Místo citronové kůry můžete použít vanilkový cukr. Kůru nastrouhejte z dobře omytého a chemicky neošetřeného citronu.
Těsto rozdělte na dvě stejné části, z nichž vyválejte plát ve tvaru obdélníku o výšce přibližně 0,5 cm. Povrch těsta pomažte polovinou tvarohové náplně a jeho okraje složte k sobě tak, jak je ukázáno ve videu níže.
Poznámka: Složené okraje těsta slepte stlačením k sobě.
Těsto nyní rozdělte rádýlkem na 10 stejně širokých pruhů a každý z nich několikrát zatočte do spirály. Tvarohové pletence uložte na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte je sáčkem a nechte je kynout aspoň 10 minut.
Poznámka: Stejný postup opakujte také u druhé části těsta.
V misce vyšlehejte vejce s mlékem a povrch všech pletenců směsí potřete. Následně pečivo pečte v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 15–17 minut.
Nyní si připravte polevu smícháním cukru s vodou a poté jí pomažte povrch upečených pletenců.
Poznámka: Polevu nechte ztuhnout a můžete servírovat.
Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Ольга Шобутинская