Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Vláčný koláč s jablky a s krémem z řeckého jogurtu

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 40 minut
čas vaření Vaření: 50 minut

Vláčný koláč s jablky a s krémem z řeckého jogurtu - postup přípravy

Receptů na jablkové koláče je tolik, že bychom je nespočítali. Některé ale v té záplavě vynikají nad ostatní. A přesně takový je ten, který vám dnes přinášíme. Tento koláč je plný nejenom jablek svařených s cukrem do dokonalé karamelové konzistence, ale nad touto vrstvou se skví pořádná nálož čistého jogurtového krému. To vše je obklopeno jen tenkou vrstvou těsta, která dezert drží pohromadě, ale nijak mu nedominuje. Tohle prostě musíte ochutnat!

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Jablková náplň

Jogurtová náplň

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Vyklepněte tři vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Žloutky vložte do hluboké misky, přidejte k nim špetku soli a zasypejte je moučkovým cukrem a metličkou vše vyšlehejte do hladké a jednolité konzistence. Na kamnech či v mikrovlnné troubě rozpusťte máslo a přilijte ho ke žloutkové směsi spolu s jednou lžičkou vanilkové esence. Vše znovu dobře promíchejte. Přes jemné sítko prosejte do těsta hladkou mouku spolu s práškem do pečiva a stěrkou vše promíchejte na husté těsto. Když začne držet pohromadě, pokračujte v hnětení rukama. Jakmile se těsto přestane rozpadat a lepit na ruce, vytvořte z něj oválný bochníček. Z bochníčku odřízněte asi jednu třetinu, kterou zabalte do přilnavé igelitové fólie a vložte ji do mrazáku.

2. KROK

Připravte si kulatou formu s vroubkovaným okrajem, její dno vyložte kolečkem pečicího papíru a na něj položte zbylé dvě třetiny těsta, zformované do plochého kroužku. S pomocí prstů tento těstový kroužek rozmačkejte a rozprostřete po celé ploše formy tak, aby kopírovalo její okraje a vytvořilo tak těstovou misku. Rozkrájejte jablka a odstraňte jadřince. Slupku neloupejte. Dužninu rozkrájejte na malé kostičky, vsypte je do mísy a zasypejte cukrem a kukuřičným škrobem. Pokapejte šťávou z poloviny citrónu a dobře promíchejte. Na kamnech zahřejte suchou pánev a vsypte na ni připravená jablka. V nezakryté pánvi za častého míchání opékejte jablka asi 10 minut a odstavte z kamen.

3. KROK

Do hluboké mísy vložte jogurt, přidejte kukuřičný škrob a jednu čajovou lžičku vanilkového extraktu a metličkou vymíchejte do hladké konzistence. V jiné misce smíchejte vaječné bílky se špetkou soli a elektrickým šlehačem je vyšlehejte do pevného sněhu. Jakmile směs začne bělat a měnit se na jemnou pěnu, přisypejte k ní v několika krocích moučkový cukr. Jakmile přidáte veškerý cukr, pokračujte ve šlehání minimálně 7 minut, abyste získali lesklou pusinkovou pěnu, která i po otočení misky drží tvar. K bílkové pěně přimíchejte jogurt a důkladně, ale jemně promíchejte.

4. KROK

Na dno těstové misky rozprostřete restovaná jablka, na ně navršte krém a urovnejte ho stěrkou. Odloženou třetinu těsta nastrouhejte nahrubo a posypejte jím povrch koláče, který pak dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C po dobu 40 minut. Hotový dort nechte zchladnout, posypejte moučkovým cukrem a podávejte. 

5. KROK

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů