Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

„Opilé“ třešně

„Opilé“ třešně - postup přípravy

Našli jste v mrazáku zamrazené třešně z minulé sezóny a nevíte, co s nimi? Pak je jednoduše zužitkujte k přípravě takzvaných „opilých“ třešní. Tuto delikatesu si můžete dopřát jak samotnou, tak ji lze využít na ovocné polevy, kterými ozvláštníte své zákusky a koláče.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Nejprve si mražené třešně vyjměte z mrazáku a nechte je povolit.




K nakládání s alkoholem jsou vhodné proto, že obsahují více cukru a jsou chutnější. Nemusíte tedy dodávat velké množství toho krystalového.

Dále rozmrazené ovoce vložte do třílitrové sklenice, přelijte jej vodkou a přikryjte víčkem. Takto dejte nádobu na 50 dní do tmavého místa a nechte macerovat.

Po padesáti dnech přeceďte tekutinu ze sklenice přes sítko. Scezené ovoce však vložte zpět do nádoby, promíchejte s 200 gramy krystalového cukru a zalijte novou várkou vodky.

Opět překryjte víkem a nechte na tmavém místě dokvasit asi 30 dní. Po uplynutí této doby znovu šťávu přeceďte a promíchejte ji s tou původní. Můžete ji uchovat jako třešňový likér v lednici. „Opilé“ třešně jsou v tento okamžik připravené k podávání. Skladujte je rovněž v chladu, aby nezplesnivěly.

Skvěle se budou „opilé“ třešně hodit zejména k dochucení zmrzlinových pohárů (pouze pro dospělé). Připravit z nich můžete klidně i alkoholickou zmrzlinu. Stačí je jen rozmixovat a zamrazit. Případně lze smíchat se slazenou smetanou. Vkládat je ovšem můžete třeba i do piškotového těsta před pečením. Možností na upotřebení se nabízí tedy hned několik. Je to jen na vaší fantazii a chutích.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů