Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Zavařená rajčata na zimu s koprem

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Zavařená rajčata na zimu s koprem - postup přípravy

Zavařování je jedním z nejlepších způsobů, jak zpracovat úrodu z vaší zahrádky a užívat si ji i v zimě. Zavařená rajčata s koprem chutnají téměř jako čerstvě utržená, navíc vám mohou vydržet i roky.

Ingredience pro:
3 sklenice
+ -

Sterilizace sklenic

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Alžběta Strouhová
1. KROK

Rajčata vhodné velikosti omyjte pod tekoucí vodou. Připravte si tři litrové sklenice (anebo jednu třílitrovou) a také je pečlivě umyjte pod tekoucí vodou, použijte k tomu jedlou sodu. Smíchejte 100 ml 70% octa a 100 ml vroucí vody a touto tekutinou důkladně propláchněte vnitřky sklenic.

2. KROK

Do každé z umytých sklenic vložte oloupaný stroužek česneku a snítku kopru. Každé rajče několikrát propíchněte v blízkosti stopky a vkládejte jedno po druhém do sklenic tak, aby mezi nimi nezůstával příliš velký prostor.

3. KROK

Papriku a dle chuti také pálivou papričku nakrájejte na kousky a vložte mezi rajčata. Do naplněných sklenic vložte navrch opět snítku kopru. Vše zalijte až po okraj vroucí vodou, přiklopte čistým, sterilizovaným víčkem a nechte vychladnout. Po zchladnutí vodu slijte, použijete ji v dalším kroku na nálev.

4. KROK

Do hrnce dejte cukr, sůl a zchladlou slitou vodu z předchozího kroku. Nálev přiveďte k varu a opět jím zalijte rajčata. Vnitřní části víček od sklenic otřete opět 70% octem a sklenice pečlivě utáhněte. Pokládejte je dnem vzhůru na deku, do které je následně zabalte, a nechte chladnout po dobu 2–3 dnů.

5. KROK

Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.

6. KROK

Videopostup krok za krokem

7. KROK
Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů