Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Zavařený vepřový bůček ve sklenici

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 120 minut

Zavařený vepřový bůček ve sklenici - postup přípravy

Zavařování bývalo dříve standardním způsobem uchovávání masa, dnes už se jedná spíš o záležitost volitelnou, neboť takto připravené maso chutná skvěle a je vždy připraveno ke konzumaci. Zkuste jednoduchý a osvědčený recept na zavařený bůček od paní Ladislavy Šatavové.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience na 1 sklenici

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Vepřový bůček očistěte, nakrájejte ho na kostky a vložte ho do mísy. Přidejte tolik soli, aby vyšla zhruba 1 čajová lžička na 1 sklenici. Maso se solí promíchejte a napěchujte ho do sklenic. Do každé sklenice přilijte jednu polévkovou lžíci převařené vody a sklenice pevně uzavřete víčky.

2. KROK

Do velkého hrnce vložte utěrku a na ni vyrovnejte sklenice s masem. Zalijte je vodou tak, aby dosahovala asi do dvou třetin jejich výšky (nanejvýše 1 cm pod víčko), přiveďte ji k varu a na mírném až středním ohni nechte 2 hodiny probublávat. Po zavaření nechte sklenice 24 hodin vychladnout (neotáčejte je vzhůru nohama!) a poté proces zavařování opakujte, tentokrát už ale jen na 1,5 hodiny. Nakonec nechte sklenice opět zvolna zchladnout (opět je neotáčejte) a poté, co se na povrchu usadí vrstva pevného sádla, je můžete uskladnit na chladném a temném místě, kde vydrží velmi dlouho.

3. KROK

Zavařené maso můžete použít jako samostatný pokrm k čerstvému pečivu, hořčici a nakládané zelenině, anebo jej použijte klasicky na vaření gulášů, omáček, rizot atd.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů