Zavařený vepřový bůček ve sklenici - postup přípravy
Zavařování bývalo dříve standardním způsobem uchovávání masa, dnes už se jedná spíš o záležitost volitelnou, neboť takto připravené maso chutná skvěle a je vždy připraveno ke konzumaci. Zkuste jednoduchý a osvědčený recept na zavařený bůček od paní Ladislavy Šatavové.
Ingredience na 1 sklenici
Vepřový bůček očistěte, nakrájejte ho na kostky a vložte ho do mísy. Přidejte tolik soli, aby vyšla zhruba 1 čajová lžička na 1 sklenici. Maso se solí promíchejte a napěchujte ho do sklenic. Do každé sklenice přilijte jednu polévkovou lžíci převařené vody a sklenice pevně uzavřete víčky.
Do velkého hrnce vložte utěrku a na ni vyrovnejte sklenice s masem. Zalijte je vodou tak, aby dosahovala asi do dvou třetin jejich výšky (nanejvýše 1 cm pod víčko), přiveďte ji k varu a na mírném až středním ohni nechte 2 hodiny probublávat. Po zavaření nechte sklenice 24 hodin vychladnout (neotáčejte je vzhůru nohama!) a poté proces zavařování opakujte, tentokrát už ale jen na 1,5 hodiny. Nakonec nechte sklenice opět zvolna zchladnout (opět je neotáčejte) a poté, co se na povrchu usadí vrstva pevného sádla, je můžete uskladnit na chladném a temném místě, kde vydrží velmi dlouho.
Zavařené maso můžete použít jako samostatný pokrm k čerstvému pečivu, hořčici a nakládané zelenině, anebo jej použijte klasicky na vaření gulášů, omáček, rizot atd.