Jednoduché potření skořápky olejem při skladování vajec může zásadně prodloužit jejich trvanlivost. Ochraňte své zásoby před zkázou a udělejte to také.
Skladování vajec v kuchyni je klíčové, jsou totiž základní surovinou, bez které se při vaření neobejdeme. Proto je důležité zajistit si zásoby před zkázou a správným způsobem vejce skladovat. Není to však vůbec nijak těžké.
Olej jako přirozená ochrana vejce
Vajíčko je samo o sobě od přírody vybaveno ochrannými bariérami, které mají za účel zabránit průniku bakterií a jiných choroboplodných zárodků do svého nitra. Není to jen pevná skořápka, ale zejména její tenoučký povlak, který utěsňuje póry proti průniku mikroorganismů. Je důležité před uskladněním vajíčka nikdy neumývat mýdlem či jinými saponáty, které by tuto přirozenou bariéru odstranily. Pokud potřebujete vejce očistit, stačí je omýt čistou vodou a houbičkou.
Ani tak ještě není vyhráno, postupem času se tato bariéra samovolně narušuje, proto je vhodné ji nějakým způsobem nahradit. V tu chvíli nastupuje při skladování vajec na řadu rostlinný olej, který vytváří jemný film, jenž uvolněné póry ve vejci opět uzavře. Jednoduše naneste s pomocí papírového ubrousku nebo prostě rukou na vajíčko tenký film z jakéhokoliv rostlinného oleje nebo včelího vosku a nevynechejte ani malý kousek skořápky. Poté je uložte do spodní části lednice.
Jak dlouho můžete skladovat vejce
I když se to možná nezdá, vejce rovněž spadají do kategorie potravin s dlouhou trvanlivostí, jen je zapotřebí se k nim chovat správně. Uložte je do spodní části lednice, kde jsou nejnižší teploty. Tehdy vydrží nejdéle. Bez úhony lze vejce skladovat také mimo lednici, je však třeba nevystavovat je teplotám vyšším než 10 °C. Pravdou je, že každý stupeň navíc jejich trvanlivost zkracuje.
Jak dlouho tedy vajíčka vydrží?
- 3 týdny vydrží vajíčka, která jsou uchovávána mimo lednici při teplotě do 10 °C.
- 1 měsíc můžete skladovat vejce, která koupíte v obchodě a skladujete je v lednici v poličce dveří.
- 3 měsíce vydrží vejce, která uložíte skutečně čerstvá, skladujete je při teplotách do 4 °C a jejich skořápku ošetříte povlakem z rostlinného oleje.