Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

5 + 1 sladkých receptů z jablek

5 + 1 sladkých receptů z jablek - postup přípravy

Nastává podzim a sklizeň jablek, které budou všude, kam se podíváš. Pokud byste rádi vyzkoušeli i jiné dobroty než obligátní závin z listového těsta, podívejte se na několik osvědčených, originálních sladkých receptů.

Ingredience pro:
1 porce

Jablečný lavash s tvarohem a medem

Jablečný koláč ze suchého těsta

Jablkový kompot na zimu

Jablečné sušenky

Jablečné placičky

BONUS: Jablková pizza s medem a tvarohem

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Jablečný lavash s tvarohem a medem

1. Jablka zbavte jádřinců, oloupejte je a nakrájejte na drobné kostičky. V pánvi rozehřejte kousek másla, přidejte k němu 200 gramů cukru a lžíci medu a vše společně zahřívejte, dokud se všechny složky nerozpustí a nespojí do homogenní taveniny. V tu chvíli vsypte jablka a po chvíli také skořici. Jakmile jablka pustí šťávu a lehce zprůhlední, jsou hotová a můžete je odstavit ze sporáku.

2. Do nové misky vsypte rozdrobený tvaroh, přidejte k němu 100 gramů cukru, 2 vejce a ostrouhejte kůru z jednoho citrónu. Všechny ingredience promíchejte do hladké směsi.

3. Na pracovní plochu rozprostřete lavash o rozměrech 30 x 50 cm (seženete ho na internetu nebo ve větších supermarketech) a po celé ploše ho potřete polovinou tvarohové směsi. Poté ji stočte do pevné rolády, kterou rozkrájejte na asi 5 cm dlouhé kousky. S druhou plackou lavashe udělejte totéž.

4. Výsledné roládky vyskládejte do olejem vymazaného pekáčku o rozměrech 30 x 22 cm, navrch rozprostřete restovaná jablka a vše vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct asi 30 minut. Jakmile se šťáva vsákne do rolád a jablka na povrchu zezlátnou, můžete dezert vytáhnout z trouby. Můžete jej podávat ihned po dopečení, doporučujeme však nechat ho předtím zchladnout, lépe pak drží tvar a nerozpadne se na talíři.

2. KROK

Jablečný koláč ze suchého těsta

1. Do misky nasypejte po jednom hrnku hladké mouky, dětské krupičky a cukru. Přidejte 2 lžičky prášku do pečiva nebo 1 lžičku jedlé sody, trochu vanilkového cukru nebo esence (měla by být ale suchá a ne tekutá), půl lžičky strouhané skořice a vše důkladně promíchejte.

2. Jablka oloupejte a nastrouhejte je nahrubo. Kulatou formu na dort nebo pekáček o průměru 26 cm vymažte máslem a na dno nasypejte první vrstvu suchého těsta. Na něj vyrovnejte vrstvu jablek, kterou zasypejte suchou směsí. Takto střídejte vrstvy, dokud vám nedojdou suroviny. Poslední vrstvu by mělo tvořit suché těsto. Navrch nastrouhejte na jemném struhadle 100 gramů ledově vychlazeného másla, které by mělo pokrývat celý povrch suché směsi.

V tomto receptu je důležité použít velmi šťavnatá a kyselá jablka. Pokud máte jablka, v nichž je šťávy málo, před pečením koláč zalijte trochou mléka.

3. Připravenou formu s koláčem vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C a pečte ho asi 40 minut. Během pečení se máslo na vrchu rozpustí a vsákne se do těsta. Jablka pustí šťávu a rovněž se nasáknou do suché směsi. Na povrchu se tak vytvoří zlatavá krusta. V tu chvíli je koláč hotov a můžete jej vyndat z trouby. Pak už ho jen nakrájejte na kousky a podávejte.

3. KROK

Jablkový kompot na zimu

1. Jablka oloupejte a nastrouhejte je nahrubo. Strouhanými jablky naplňte čisté a sterilizované zavařovací sklenice, do každé z nich přidejte po 2 polévkových lžících cukru a zlehka je přiklopte víčky.

2. Do velkého hrnce vložte na dno ručník nebo utěrku a vyskládejte na ni připravené sklenice s jablky. Zalijte je vodou tak, aby dosahovala téměř po hrdlo sklenic a přiveďte ji k varu. Pokud jste použili sklenice o objemu 0,5 litru, zavařujte je 20 minut. Jestliže jsou litrové, potřebují 40 minut.

3. Zavařená jablka pevně uzavřete víčky, otočte je dnem vzhůru, zakryjte teplou dekou nebo ručníkem a nechte je takto zvolna do druhého dne vychladnout. Uložte je do spíže či sklepa a používejte jako náplň do koláčů a jiných dezertů.

4. KROK

Jablečné sušenky

1. Do misky vyklepněte vajíčka, přidejte cukr a vanilkový cukr nebo esenci a rozšlehejte vše dohladka. Přilijte rozpuštěné máslo a postupně prosévejte hladkou mouku, kterou po každé dávce pečlivě zapracujte. Vytvořte hutné a lepivé těsto.

2. Jablka oloupejte, nastrouhejte nahrubo a přimíchejte je do připraveného těsta.

3. Plech na pečení pokryjte pečicím papírem. Odebírejte lžící trochy těsta a vyhazujte je na plech, kde je rozplácněte na středně velkou placičku. Plech se sušenkami vložte do trouby rozehřáté na 200 °C a pečte je asi 15 minut dozlatova. Dopečené sušenky nechte trochu zchladnout a podávejte.

5. KROK

Jablečné placičky

1. Oloupejte jablka a nastrouhejte je nahrubo. Vyklepněte k nim vajíčko, přidejte špetku soli a dvě lžíce cukru a vše dobře promíchejte. Směs zasypejte hladkou moukou a zadělejte soudržné těsto.

2. Na pánvi zahřejte trochu rostlinného oleje. Když je horký, lžící odebírejte kousky těsta a vytvářejte z nich v pánvi placičky, které smažte po obou stranách dozlatova.

3. Osmažené placičky nechte okapat na talíři s papírovými utěrkami a podávejte s medem, ovocným džemem nebo zakysanou smetanou.

6. KROK

Jablková pizza s medem a tvarohem

1. Vyklepněte dvě vejce, přidejte k nim zakysanou smetanu a rozšlehejte obojí dohladka. Do směsi prosejte hladkou mouku, přidejte špetku soli a obojí dobře zapracujte do těsta.

2. Pánev vymažte olejem a vlijte do ní připravené těsto, jehož povrch uhlaďte stěrkou do roviny. Jablka nakrájejte na tenké kulaté plátky a zbavte je jádřince. Kroužky pak vyskládejte na povrch těsta v pánvi tak, aby se mírně překrývaly. Jablka postříkejte medem, posypejte je skořicí a nakonec rozdrobeným tvarohem.

3. Pánev postavte na sporák, zaklopte pokličkou a na středním ohni jablkovou pizzu opékejte, dokud se zespodu nezačne sama oddělovat od pánve. V tu chvíli vypněte žár, jablkovou pizzu vyklopte na talíř, nakrájejte na porce, posypejte moučkovým cukrem a podávejte.

7. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů