Recept na čerstvé linecké sušenky s ovocným džemem - postup přípravy
Připravte si klasické, jednoduché a chutné cukroví, které miluje snad každé dítě a mnoho dospělých. Není to vůbec složité a po lineckém se zaručeně zapráší. Navíc nepotřebujete ani příliš mnoho surovin. Jen se ujistěte, že máte doma cukrářský sáček, aby byla příprava ještě jednodušší.
Ingredience
Pamatujte, že všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu! Měkké máslo, sůl, moučkový cukr a vanilkový cukr dejte do hluboké mísy. Lehce promíchejte stěrkou a poté vyšlehejte mixérem na vysoké otáčky po dobu 2-3 minut. Získat musíte nadýchanou směs. Nenechte směs příliš zahřát, jinak ztratí svůj tvar a sušenky nebudou tak jemné.
Poté přidejte vejce a vše míchejte další 2-3 minuty. Díky tomu, že připravujeme sušenky mixérem, nebudete potřebovat prášek do pečiva. Pokud ale nechcete tolik šlehat, můžete tam přidat lžičku prášku do pečiva. Ořechy rozdrťte mixérem a přidejte do mísy. Postupně přidávejte mouku a promíchejte stěrkou. Získáte měkké, lepivé a tvárné těsto, které bude dokonale držet tvar.
Nyní těsto přendejte do sáčku, do kterého dáte trysku o průměru 1 až 1,2 cm. Sušenky tvarujte pomocí sáčku na plech do nejrůznějších tvarů. Udělat z nich můžete kytičky, válečky, podkovy apod. Sušenky pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů po dobu 5-10 minut podle velikosti. Sušenky musí lehce zhnědnout. Poté je nechte zcela vychladnout.
Nakonec je můžete pomazat ovocným džemem a slepit poloviny dohromady, abyste získali klasické linecké cukroví. Rozpusťte čokoládu a ozdobte s ní sušenky. Namočit do ní můžete jejich konce nebo okraje. Předtím, než čokoláda zatuhne, můžete ji ještě posypat kokosovými vločkami nebo strouhanou bílou čokoládou podle svých preferencí. Přejeme hodně zábavy s dětmi, klidné svátky a dobrou chuť!