Slavnostní křehké máslové košíčky se šlehačkovým krémem a ořechovou náplní - postup přípravy
Už máte na Vánoce napečeno, ale stejně přemýšlíte, že byste přeci jen ještě něco dodělali? Jemné máslové košíčky se hodí při každé příležitosti. Jsou plněné ořechovým krémem a zdobené kopečkem krásné šlehačky zdobené zlatými cukrářskými perličkami. Jsou vážně nádherné a sousedky zezelenají závistí.
Těsto
Náplň
Krém
Do mísy nasypejte hladkou mouku a přidejte k ní máslo pokrájené na menší kousky. Rukama obojí promačkávejte tak dlouho, dokud nezískáte písčitou drobenku. Pak přidejte moučkový cukr a vanilkovou esenci a pokračujte v promačkávání, a to nejlépe tak, aby máslo nezačalo tát. Nakonec přidejte tři vaječné žloutky a zadělejte hutné, vláčné a nelepivé těsto.
Připravte si formičky ve tvaru košíčků. Z těsta odebírejte malé kousky, zformujte z nich kuličku a každou položte doprostřed košíčku. S pomocí prstů pak kuličku rozmačkejte po celé ploše formičky. Nakonec dno formiček rozpíchejte rovnoměrně vidličkou, vyrovnejte je na plech a vložte je do trouby vyhřáté na 190 °C péct kolem 17 minut. Hotové košíčky vyklopte z formiček a nechte je zchladnout.
Do každého košíčku vložte jednu čajovou lžičku vařeného kondenzovaného mléka a zasypejte ho drcenými ořechy. Do čisté misky nalijte smetanu ke šlehání a smíchejte ji s kondenzovaným mlékem. S pomocí elektrického šlehače pak směs vyšlehejte do pevné a nadýchané pěny.
Šlehačku naplňte do zdobicího sáčku s ozdobnou špičkou a vytlačte krouživým pohybem do každého košíčku ozdobný kopeček šlehačky. Na závěr povrch šlehačkového kopečku posypejte ozdobnými zlatými cukrářskými perličkami a podávejte jako ozdobu slavnostního stolu.