Tvarohový koláč s borůvkovým džemem - postup přípravy
Tento tvarohový koláč je snadný na přípravu a přitom je neskutečně chutný a krásně voní jarem. K jeho výrobě můžete použít jakýkoliv džem, který máte rádi, a ozdobit ho můžete podle vlastní fantazie. Vyzkoušejte oblíbený recept od paní Jitky Kořánové.
Ingredience na těsto
Na náplň
Do mísy vyklepněte čtyři vajíčka, přidejte k nim změklé máslo a moučkový cukr a vyšlehejte je do světlé pěny. Přidejte dvě lžíce mléka a ještě chvilku šlehejte. Ke směsi prosejte přes sítko hladkou mouku spolu s práškem do pečiva a poté ze směsi vypracujte pevné těsto. To pak rozdělte na 2 části, zabalte je do fólie a vložte je do lednice alespoň na 30 minut odpočinout.
Zatímco se těsto chladí, připravte tvarohovou náplň. Tvaroh vložte do mísy, vyklepněte k němu dvě vajíčka, zasypejte je moučkovým cukrem a přilijte celý kelímek plnotučné smetany. Vše vyšlehejte do hladké, středně husté směsi.
Vyndejte jeden kus vychlazeného těsta z lednice a položte ho na kus pečicího papíru o velikosti plechu. Vyválejte na něm těsto na placku o stejných rozměrech a s pomocí pečicího papíru ho vložte na plech s vyšším okrajem.
Placku potřete vrstvičkou džemu a na ni naneste připravenou tvarohovou náplň. Lžičkou opatrně pokládejte na tvarohovou vrstvu malé kopičky džemu, které s pomocí vidličky roztáhněte po celé ploše tvarohové vrstvy.
Nakonec rozválejte druhou placku těsta na stejný rozměr, jako měla ta první, a položte ji na náplň koláče. Okraje jemně přitlačte ke spodní placce těsta. Plech s koláčem vložte do trouby rozehřáté na teplotu 170 °C a nechte ho péct asi 40 minut, dokud vrchní placka jemně nezezlátne. Po dopečení koláč nechte zchladnout, posypejte ho moučkovým cukrem (případně jej můžete polít čokoládou), rozkrájejte na porce a podávejte.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.