Domácí croissanty s čokoládou - postup přípravy
Domácí croissanty budou jsou zaručeně křupavé a nádherně máslové. Až je budete plnit čokoládou, můžete si vybrat vaši oblíbenou – budou výborné s mléčnou, hořkou i bílou.
Ingredience
Dejte do mísy vlažnou vodu a mléko, přidejte cukr a sušené droždí. Počkejte několik minut, až kvásek začne pracovat. Poté přidejte sůl a postupně přidávejte mouku a míchejte. Nakonec přilijte olej.
Nakonec těsto vypracujte na vále rukama. Přidejte tolik mouky, aby bylo tuhé, ale zároveň tvárné. Až bude těsto hladké a nelepivé, přikryjte ho a nechte ho 20 minut kynout.
Těsto rozdělte na 10 částí a z každé vytvarujte bochánek. Nechte je pod fólií odpočinout 5 minut. Každý bochánek poté vyválejte na pomoučněném vále na placku o průměru 17 až 20 centimetrů.
Poté položte první placku, potřete ji změklým máslem, položte na ni další placku a opakujte postup. Poslední placku položte na vrch a natáhněte její kraje tak, abyste jimi překryli i strany navrstvených placek. Posypejte vrchní placku moukou, překlopte placky viz video a rozválejte těsto na kulatou placku o tloušťce 3 až 4 milimetry.
Poté ji kolečkem na pizzu rozdělte na 16 stejných dílů. Na každém dílu nařízněte širší kraj uprostřed. Vezměte kostičku čokolády, umístěte ji nad zářez a zarolujte trojúhelníček těsta směrem ke špičce. Hotové croissanty dejte na plech vyložený pečicím papírem.
Smíchejte žloutek s troškou mléka a potřete jím vršky croissantů. Vložte plech do předehřáté trouby na 200 °C (elektrická trouba) nebo 220 °C (plynová trouba) a pečte 10 minut. Poté snižte teplotu na 180 °C (elektrická trouba) nebo 200 °C (plynová trouba) a pečte dalších 20 až 25 minut. Před podáváním croissanty posypejte moučkovým cukrem.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.