Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí aspik s kuřecím a krůtím masem

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 240 minut

Domácí aspik s kuřecím a krůtím masem - postup přípravy

Drůbeží rosol je dobrota, která se velmi špatně shání v obchodech, a obvykle na ni spíše nenarazíte. A pokud ano, často bývá nastavovaný kolagenem z vepřového a jeho není nijak valná. Jestliže máte rádi tento typ uzenin, nejlépe uděláte, pokud si kuřecí aspik vyrobíte doma sami. Není to ani tak těžké, jak byste si mohli myslet. Prozradíme vám, kudy na to.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Všechny druhy masa důkladně umyjte (zejména kuřecí nožky vyžadují důkladné očištění) a vložte je do velikého hrnce. Zalijte maso studenou vodou tak, aby hladina převyšovala maso zhruba o 1 až 1,5 centimetru (my jsme spotřebovali 2,5 litru).




Do vody v hrnci vložte bobkové listy, kuličky černého pepře a případně nového koření a přidejte také jednu vrchovatou čajovou lžičku soli.

Umyjte cibuli, zbavte ji poškozených svrchních listů, ale čistou slupku ponechejte. Cibuli nakrojte v polovině tak, aby ale oba díly držely u sebe a vložte ji do hrnce. Umyjte mrkev a v celku ji přidejte do hrnce s masem.

Postavte vše na kamna a přiveďte vodu k varu. Pak stáhněte plamen na úplné minimum a pozvolna vařte asi 4 hodiny, během nichž se z kuřecích nožiček uvolní kolagen, který následně vytvoří rosol. Během vaření průběžně sbírejte a odstraňujte z povrchu vývaru pěnu, která se bude uvolňovat zpočátku vaření.

(Směs můžete vařit také bez použití kuřecích nohou. Pak stačí vařit ji asi 2,5 hodiny, nicméně v tomto případě nejspíš bude zapotřebí přidat do směsi dodatečnou želatinu z obchodu.)

Hotový vývar odstavte z kamen a nechte ho asi 15 minut vychladnout. Poté, pokud chcete, můžete odstranit nadbytečný tuk z povrchu (lze jej vychladit, uložit do ledničky a použít ke smažení nebo při vaření různých pokrmů, třeba bramborové kaše).

Z vývaru vyjměte mrkev a cibuli i veškeré maso, které vložte do samostatné mísy. Do čistého vývaru přidejte prolisovaný česnek. Vše promíchejte a ochutnejte a v případě potřeby podle chuti dosolte. Nechte mírně vychladnout a proležet česnek a pak vývar slijte přes jemné síto.

Uvařené maso otrhejte z kostí. Uvařenou mrkev nakrájejte na plátky a umístěte je na dno nádoby, v níž budete tvořit aspik. Na dno přidejte také čerstvé lístky petrželové nati. Do mísy pak vložte otrhané maso a vše zalijte scezeným vývarem.

Nechte rosol zchladnout na pokojovou teplotu a vložte ho do lednice na 2 hodiny. Poté zakryjte mísu pokličkou a vraťte do lednice nejlépe přes noc.

Hotový aspik vyklopte na tác a s velkým potěšením podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů