Zapečené brambory s cuketou - postup přípravy
Zapečené brambory mohou mít desítky nejrůznějších podob a snesou se téměř s jakoukoliv ingrediencí. Vyzkoušejte je spolu s cuketou, rajčaty a bílou paprikou podle receptu od paní Hany Petrášové.
Ingredience
Cibuli oloupejte a nakrájejte ji na drobné kostičky. V hluboké pánvi rozehřejte rostlinný olej a opečte v něm cibuli dorůžova.
Přidejte nakrájenou slaninu, klobásu a šunkový salám, případně jakoukoliv jinou uzeninu a nechte ji opéct spolu s cibulí. Přidejte nadrobno nasekané stroužky česneku a koření na grilovanou zeleninu a vše opečte dozlatova.
Oloupejte dvě velké brambory, které nakrájejte na kostičky. Přihoďte je k restované směsi, nechte je maličkou opéct a celý obsah pánve vyklopte do pekáče nebo zapékací misky.
Nakrájejte na větší kostky půlku velké cukety (nebo celou menší cuketu). Smíchejte ji s restovanou směsí, osolte ji a opepřete, přidejte sušenou bazalku, na kousky pokrájená rajčata a bílou papriku. Znovu promíchejte a rozprostřete směs do rovnoměrné vrstvy v pekáči.
Pekáč vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C a pečte ho přikrytý asi 20 minut. Poté ho odkryjte a pečte dalších asi 20 minut. Poté vyklepněte vajíčka, rozšlehejte je v mléce a touto směsí rovnoměrně zalijte horkou zapečenou směs. Vraťte ji zpátky do trouby a nechte ji dopéct doměkka.
Nakonec směs v pekáči zasypejte strouhaným parmazánem a vraťte ji do trouby, kterou zapněte na grilovací režim, aby vznikla jemná kůrčička.
Hotové zapečené brambory nechte minutku odpočinout. Nakrájejte je na porce a podávejte posypané jemně nasekanými bylinkami a doplněné čerstvou zeleninou či zeleninovým salátem.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.