Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí máslo pouze z 1 ingredience

Domácí máslo pouze z 1 ingredience - postup přípravy

Každý z nás má doma máslo a většina z nás si neustále stěžuje na jeho cenu. Řešení je přitom velmi jednoduché. Vyrobit si totiž můžete máslo i ve vlastní kuchyni, a to jen s jednou surovinou! Podívejte se, jak to udělat a co budete potřebovat.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Jediné, co budete potřebovat na výrobu domácího másla, je tučná smetana. Ideální je domácí smetana, ale můžete samozřejmě použít i klasickou smetanu z obchodu. Vezměte smetanu s podílem tuku 30-35 procent. Ze dvou litrů získáte téměř 800 gramů čistého másla. V první řadě začněte šlehat smetanu mixérem na nízkou rychlost. Uvidíte, že brzy naroste její objem.

2. KROK

Poté můžete zvýšit rychlost mixéru. Šlehejte, dokud se hmota nesrazí na hrudky a neoddělí se z ní podmáslí. Podmáslí z vyšlehané směsi slijte nebo přeceďte.

3. KROK

Poté kousek vzniklého másla opláchněte ve vodě. Důkladně ho vymačkejte, aby v něm nezůstala prakticky žádná tekutina.

4. KROK

Nyní máslo přeneste na potravinářskou fólii a vytvarujte ho do tvaru šišky. Vložte ho do lednice a nechte vychladnout. Skladovat ho také můžete v lednici, ale domácí máslo je nejlepší skladovat v mrazáku, kde vám vydrží nejdéle.

5. KROK

Máslo namažte na chléb, rohlík nebo jiné pečivo a užijte si jeho dokonalou, smetanovou chuť. Uvidíte, že se bude v ústech rozplývat a získáte neuvěřitelně krémovou chuť. Jednoduše chutná mnohem lépe, než kupované a není v něm žádná sůl ani chemie.

6. KROK

Až ho budete chtít použít, můžete si jen kousek oddělit a dát ho do lednice. Díky tomuto jednoduchému postupu a jediné surovině získáte lahodné domácí máslo. Jak vidíte, je to velmi snadné a máslo vám vydrží poměrně dlouho, protože tímto způsobem získáte téměř jeden kilogram másla. Nebudete muset proto běhat pro smetanu do obchodu často. Máte-li možnost sehnat domácí smetanu, rozhodně po ní sáhněte. Přejeme dobrou chuť!

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů