Datlové tyčinky se sezamovými semínky - postup přípravy
Neodolatelná kombinace lahodných sladkých datlí obalených v křehkém těstě a křupavých sezamových semínkách se stane nejoblíbenější pochoutkou celé vaší rodiny. Dezert s exotickým nádechem vykouzlíte ze snadno dostupných surovin.
Těsto
Datlová náplň
Sezamová vrstva
V mixéru smíchejte cukr, olej, vajíčka a vanilkový cukr. Mixujte asi pět minut, dokud nevznikne hladká hustá pěna.
Do větší mísy nasypte mouku, škrob, sušené mléko, kypřicí prášek do pečiva a špetku soli. Sypké ingredience společně pečlivě promíchejte metličkou.
K moučné směsi vlijte vyšlehanou vaječnou směs s cukrem a vypracujte těsto. Nejprve míchejte stěrkou, poté pokračujte rukama. V případě potřeby přidejte mouku a zpracovávejte, dokud nevznikne hladké, nelepivé těsto.
Datlovou pastu smíchejte s olejem a skořicí a rukama propracujte. Měla by vzniknout hladká hmota, kterou je možné rukama vyválet aniž by se lepila. Vyválejte asi 1 cm tlusté válečky, dlouhé zhruba 20 cm. Z uvedeného množství by jich mělo vzniknout 12.
Sezam vysypte do hlubšího tácu. Přidejte med, vodu a řádně promíchejte. Každé jednotlivé semínko sezamu by mělo být lehce obalené medem.
Odleželé světlé těsto rozdělte na kousky, měl by jich být stejný počet, jako vyválených tyčinek z datlové směsi. Kousky těsta vyválejte na tenké plátky.
Tip: Těsto je poměrně lepivé, doporučujeme jej proto válet přes mikrotenový sáček anebo fólii.
Na plátek těsta položte tyčinku z datlové pasty. Odřízněte přebytečné části těsta, měl by vzniknout obdélník, který bude stejně dlouhý jako datlová tyčinka.
Datlové tyčinky postupně zarolujte do světlého těsta. Lehce poválejte na pracovní ploše, aby byla tyčinka po celé délce stejně silná. Obalené datlové tyčinky obalujte v připraveném sezamu s medem. Nakonec válečky nakrájejte na stejně dlouhé kousky.
Nakrájené tyčinky naskládejte na plech a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C po dobu 15 minut. Upečené tyčinky před servírováním nechte zcela vychladnout.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: سفيرة الطبخ ام انوار