Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jemné palačinkové těsto

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Jemné palačinkové těsto - postup přípravy

Kdo by nemiloval vláčné a na jazyku se rozplývající palačinky. Tento dezert je populární hlavně mezi těmi nejmenšími. Udělejte tedy radost svým dětem, nebo prostě jen sami sobě k snídani a připravte si palačinkové těsto výjimečné chuti.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Nejprve v míse vyšlehejte vejce spolu s krupicovým cukrem a solí do pěny.




Poté přilijte rozpuštěné a zchladlé máslo spolu s plnotučným mlékem a propojte metličkou.

Nakonec vsypte do směsi prostátou hladkou mouku a vypracujte hladké polotekuté těstíčko.

Nyní si k ruce vezměte pánev s nepřilnavým povrchem a kápněte do ní trochu slunečnicového oleje. Ten rozpalte a vlijte na něj asi naběračku připraveného těsta.

Krouživými pohyby v zápěstí těstíčko rozprostřete po celé ploše a smažte palačinky z obou stran dozlatova.

Podávejte plněné například sladkým tvarohem nebo domácí marmeládou. Přejeme vám dobrou chuť.

Připravte si z palačinek chutný dort

Pokud usmažíte skutečně dostatečné množství palačinek, můžete z nich vcelku jednoduše vytvořit i chutný dort. Nepotřebujete k tomu nic moc zvláštního. Připravte si:

  • palačinky: cca 20 až 30 ks
  • sýr mascarpone: ¼ kg
  • moučkový cukr: 3 lžíce
  • vanilkový cukr: 2 až 3 lžičky
  • čerstvé jahody nebo banány: dle chuti na ozdobu

Krém připravíte tak, že si vyšleháte mascarpone spolu s moučkovým a vanilkovým cukrem, poté jím potřete jednotlivé palačinky, navrstvíte je na sebe a dort dozdobíte oblíbeným ovocem. Možné je náplň použít i na potření povrchu dezertu. Před podáváním nechte zatuhnout v lednici.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů