Kynutý ořechový štrůdl s povidly - postup přípravy
Pokud hledáte recept na ten nejlepší štrůdl, vyzkoušejte tento kynutý s ořechy a povidly podle staré chorvatské receptury. Servírovat ho můžete samotný, avšak pokud ho doplníte kopečkem nadýchané šlehačky, dotáhnete tento gastronomický skvost k naprosté dokonalosti.
Na kvásek
Na těsto
Na dokončení
Do vyšší nádoby nalijte vlažné mléko. Přisypte do něj cukr a hladkou mouku. Poté do něj rozdrobte čerstvé droždí, směs promíchejte a nechte z něj vzejít kvásek po dobu 10–15 minut.
Do větší mísy prosejte 500 g hladké mouky spolu s kypřicím prášek. Směs poté lehce promíchejte a přisypte do ní vanilku a sůl.
Do mísy nastrouhejte citrónovou kůru a směs lehce promíchejte. Poté ji zalijte vzešlým kváskem a jogurtem. Poté do ní rozklepněte vejce.
Do mísy přidejte změklé máslo a rukou začněte pomalu hníst těsto. V průběhu hnětení přisypávejte zbytek mouky a vypracujte hladké nelepivé těsto.
Čím déle těsto budete hníst, tím bude lépe chutnat. Ideálně však 5–8 minut. Poté ho přikryjte utěrkou a nechte ho kynout po dobu 30 minut.
Těsto lehce prohněťte a nechte ho ještě kynout po dobu 2–3 hodin. Pokud máte dostatek času, přikryjte ho potravinářskou fólií a nechte ho kynout přes noc v lednici. Těsto bude mnohem chutnější.
Vykynuté těsto přendejte na pomoučenou pracovní plochu a rozválejte ho do obdélníku. Tloušťka těsta by měla mít přibližně 2 mm.
Polovinu těsta potřete rozpuštěným máslem a poté ji přiklopte nenamazanou polovinou těsta. Následně ho ještě jednou potřete a přeložte.
Těsto je potřeba často podsypávat, aby se nelepilo. Poté ho nechte odpočinout po dobu 20 minut. Těsto rozdělte na 3 části a na pomoučené pracovní ploše ho rozválejte.
Šířka těsta by měla být 1–2 mm. Poté potřete 3/4 plochy těsta švestkovými povidly, posypte ho nasekanými vlašskými ořechy a srolujte. Postup opakujte i u zbylých dvou těst.
Z pramenů upleťte cop a těsto nechte kynout další 2 hodiny. Poté ho přendejte na plech a pomažte rozpuštěným máslem.
Plech vložte do předehřáté trouby na 180 °C a závin pečte po dobu 40 minut. Poté ho vyjměte a nechte ho zcela vychladnout.
Vychladlý závin lehce posypte moučkovým cukrem, nakrájejte ho a můžete ho servírovat. Podávat ho můžete samotný nebo s kopečkem nadýchané šlehačky.
Tip: Kromě povidel můžete použít i jinou oblíbenou marmeládu.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Moja mala kuhinja