Nakládaný rajčatový salát s bylinkami a česnekem - postup přípravy
Díky receptu na nakládaný rajčatový salát můžete mít svěží, šťavnatý a chutný pokrm ve své spíži po celý rok. Salát můžete servírovat jako svačinku nebo přílohu k masu.
Ingredience
Rajčata omyjte, zbavte je stopek a nakrájejte je na čtvrtky. Oloupejte a na plátky nakrájejte také česnek a najemno nasekejte petrželku s koprem. Cibuli nakrájejte na kolečka a začněte s vrstvením do sterilizovaných sklenic.
Na dno každé sklenice vsypte rovnoměrně plátky česneku, pár kuliček černého pepře, trochu bylinek a pár rajčat, na která položte kolečka cibule, která pokryjte bylinkami a vrstvení zakončete pár kousky rajčat.
Poznámka: Stejný postup opakujte u dalších dvou sklenic.
Do každé sklenice následně nalijte vroucí vodu tak, aby byl obsah sklenic zcela ponořený a pevně je uzavřete víčky. Nakládaný rajčatový salát nechte 15 minut stát.
Po této době vodu ze sklenic vylijte přes cedník do hrnce, do tekutiny vmíchejte sůl, cukr a olej. Nálev vařte pod pokličkou, na mírném ohni, přibližně 3 minuty. Zatím do každé sklenice nalijte 25 ml octa a následně do nich vlijte horký nálev.
Sklenice znovu pevně uzavřete a položte je víčky dolů na rovný povrch. Následně je nechte volně vychladnout pod ručníkem.
Poznámka: V tomto receptu byly použity sklenice o objemu 1500 ml.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Schneller Koch